30Y

30Y

alternative rock
Tagok:
Gradvolt Endre
Sárközy Zoltán
Beck László
Beck Zoltán
Varga Ádám
Alakulás éve:
2000.
Kiadó:
CLS Records
46
4
Quimby
Heaven Street Seven
Nemjuci
Hiperkarma
Kistehén
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Csabai Sörfesztivál
Békéscsaba, Gyulai út
június 7. 20:00
1.990 Ft
Pannónia Fesztivál
Szántód, Szántódpuszta Kulturális Központ
május 25. 20:00
3.900, 5.900, 6.900 Ft
DUDIK 2012
Dunaújváros, Alsó Dunapart
május 19. 20:00
2.500 - 5.500 Ft
Egri Főiskolás Napok 2012
Eger, Barkóczy utca 5.
április 27. 22:00
1.500 - 4.000 Ft
Főiskolások Hete 2012
Nyíregyháza, Sóstói út 31/B
április 20. 22:00
2.000, 2.990, 3.990 Ft
Bár a zenekar nevét egy szombathelyi buszjárattól kölcsönözte, a 30Y tagjai 2000-ben ismerték meg egymást Pécsett, és 2001-ben alapították a zenekart. A Beck-fivérek és Sárközy Zoltán Ajkán már játszottak együtt a Körök nevű együttesben, Varga Ádám pedig a PTE üzenőfalán feladott hirdetésre jelentkezett basszusgitárosnak. Később ő hozta magával Gradvolt Endre gitárost is a Pécsett akkoriban népszerű Játszótér együttesből, a Bóra-testvérek mellől, akik közül a basszusgitáros Dávid (2008-ban betegségben elhunyt) később a 30Y zenei producere és hangmérnöke, a dobos Áron pedig az akusztikus koncertek állandó ütőhangszeres vendégzenésze lett.

2001 elején elkészültek első felvételeik, a demókkal a kezükben már elkezdhették szervezni első koncertjeiket. A remek daloknak köszönhetően olyan hazai zenei és ifjúsági fesztiválokon vettek részt, mint például a Sziget Fesztivál vagy az Efott. Ebben az évben sikerült Pécs könnyűzenei életében is fontos helyet elfoglalniuk, melynek legjelentősebb állomását a szintén pécsi Kispál és a Borz zenekar előtti koncertjük jelentette. Az év végén meghívást kaptak a Zanzibár című ifjúsági kulturális műsorba, ahol úgy mutatták be őket, mint a pécsi könnyűzenei élet egyik új felfedezettje.

2002 elsősorban a pécsi ifjúsági életében való aktív részvétel miatt vált fontossá a 30Y számára. Több meghívást kaptak egyetemi rendezvényeken való fellépésre, például a BTK-TTK Gólyatáborába, de olyan pécsi rendezvényeken is adtak koncertet, mint a Gasztronómiai Fesztivál. A Duna TV Kalendárium című műsorában két dalt játszottak élőben. A 30Y kapcsolata a Kispál és a Borz-zal a kölcsönös elismerés és rokonszenv, illetve a "földi"-ség miatt egyre erősebb lett, így 2002-ben is többször felléptek az előzenekarukként. Az ebben az évben elkészült második demójuk grafikai kivitelezését már az a Gróf Balázs vállalta, aki a pécsi fiatalok körében legalább olyan legendának számít, mint a Kispál és a Borz.

2003-ban a 30Y - népszerűségének köszönhetően - már meghívott volt a legtöbb BTK-TTK rendezvényre, szaknapra és szakestre is. A pécsi felsőoktatás talpköveként említették egyes egyetemi újságokban. Bár a 30Y sosem kívánt egyetemi zenekar lenni, a koncertek résztvevői nagyrészt egyetemisták voltak. Ez az év kapukat nyitott a külföldi ismertség felé is. A 30Y demoja felkerült egy német rádióállomás, a Radio Bizarre slágerlistájára, majd meghívást kaptak a linzi utcazenefesztiválra, ahol három nap alatt három koncertet is végighallgathatott a közel 300 fős közönség.

2004-re nagykorúvá vált a 30Y. Zenei és szövegvilágával egyaránt képes volt megszólítani az egyetemista és a középiskolás hallgatóságot is. A "hamisítatlan pécsi hangulat" jelzőt kapta a bölcsész gólyatábort hirdető kari lapban a 30Y, illetve az induló pécsindex internetes portál reklámként a 30Y fotóját használta plakátjain. A 30Y más szempontból is nagykorúvá vált. Minden fesztiválra, ahol már koncerteztek, újból meghívást kaptak, az őszt a Kispál és a Borz vendégeként turnézták végig, és végül december 11-én jelent meg első nagylemezük szerzői kiadásban Egy perccel tovább címmel. A lemezbemutató koncertet a budapesti Petőfi Csarnokban tartották, ahol 3000 ember előtt állhattak színpadra. Az Egy perccel tovább koncertfelvételeket tartalmazott, melyeket egy dunaszekcsői, egy budapesti (Zöld Pardon) és egy szegedi (SZIN) fellépés hanganyagából vágtak össze.

A sikeres fellépésekre, karakteres zenére és szövegekre felfigyelt a fiatal hazai tehetségekkel is foglalkozó CLS Records, így a 30Y első stúdióalbuma, a koncertlemeznél jóval érettebb anyagot tartalmazó Csészényi tér már az ő gondozásukban jelent meg 2006-ban. A kiváló szövegek, a legjobb hazai gitárzenekarok (HS7, Kispál és a Borz) megoldásait és a britpop (Blur, Oasis) hangszereléseit egyként idéző album 2006 egyik legfontosabb lemeze lett.

A Csészényi tér megjelenését követően alig egy évvel adták ki az új sorlemezt, mely a Semmi szédítő magasság címet kapta. Az elődjénél összetettebb és hosszabb, egybefüggő új albumon a számszerkezetek, a szerkesztési elvek is jóval komplexebbek lettek, és a különféle hatások is organikusabban tagozódtak be a 30Y világába, melyben az energia, a néha kibukó gúnyos humor és a fülbemászó megoldások is komoly, sötét témákat szolgálnak. A lemezbemutató koncertet Budapesten, az A38 Hajón tartották.

Még 2008-ban elkészült a harmadik stúdióanyag, a zenekar negyedik hivatalos kiadványának számító és e sorszámát címében is jelző No. 4. Az albumot egy már használaton kívüli pécsi mozi egykori vetítőtermében rögzítették. A lemez két zenei sarokpontja az együttes bevallása szerint a hatvanas-hetvenes évtizedforduló beatzenéje, és a kilencvenes évek elejének grounge rock-ja. A kiváló lemez fölötti örömöt beárnyékolta, hogy a zenekar által „hatodik tagnak” tekintett Bóra Dávid hangmérnök, az album producere, a felvételek elkészülte után, de néhány nappal a keverés végleges befejezése előtt, harmincéves korában elhunyt. A lemez ajánlása és az orsós magnószalagot ábrázoló fekete borító előtte tiszteleg.
Eddig 1 komment érkezett.
Szeged? Valamikor? 30y koncert?
doree
2010. október 21. 19:05
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN