Akkezdet Phiai

Akkezdet Phiai

hip hop rap
Tagok:
Saiid
Újonc
Frequent
Alakulás éve:
2005.
Kiadó:
DDK Records
29
0
Akkezdet Phiai
Supernem
Amber Smith
Besh o droM
Hollywoodoo
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Művészetek Palotája
Budapest, Komor Marcell utca 1.
június 18. 20:00
1.700, 2.900, 3.700 Ft
Pannónia Fesztivál
Szántód, Szántódpuszta Kulturális Központ
május 27. 20:40
3.900, 5.900, 6.900 Ft
PARK
Budapest, Soroksári út 60.
május 5. 20:00
500, 1.500 Ft
Rómer Ház
Győr, Teleki utca 21.
április 30. 22:00
2.000 Ft
Corvintető
Budapest, Blaha Lujza tér 1-2.
március 24. 21:00
1.500, 2.000 Ft
Újonc és Saiid 1996 végén kezdtek el együtt dolgozni, akkor még HTA (Higher Tone Alliance) néven, kezdetben csak zenéket készítettek, csak úgy fél évvel később kezdték el írni az első szövegeiket, először angol nyelven. A következő két évben aztán egyre több zenei alap és szöveg született, majd külső behatásokra és belső indíttatásból egyaránt a magyar nyelvet választották. A váltás miatt magyar névre is szükségük volt, így vették fel 1999 nyarán Akkezdet Phiai nevet. Ekkor már olyan demók készültek, amik a később megjelent hivatalos lemezen is megtalálhatók voltak, mint a „Phasskivan”, a „Tartsdmegatávot”, az „Újítanék”, és olyanok is, amik azóta is demó formájában járják körbe az országot, mint a „Spangli Rabja”, vagy az „Ittvakeringyé”.

Nagyjából ezzel egyidőben alakult meg a Saiid-ot és Farit, mint zenei producereket tömörítő Streetnoyz Entertainment, melynek első kézzel fogható munkái 2005-ben láttak napvilágot. A demó hanganyagok Györemix! jóvoltából sokat pörögtek az EstFM rádió akkoriban nagy népszerűségnek örvendő Rocksteady Beats hip hop műsorban, majd kézről kézre terjedtek tovább mindenféle formában egyre messzebb a fővárostól. Akkezdet Phiai számai széles körben elterjedtek (az underground szcénán belül) és sokasodott a koncertek száma is. A kis klubok mellett olyan nagyszabású rendezvényeken is színpadra kerültek, mint a 2001-es Rza show (Wu Tang) a Pecsában, a Sportsziget, a Pepsi Sziget 2003-ban és 2004-ben, vagy a 2003-as DMC Championship, ahol a De La Soul-nak nyitottak 4000 ember előtt. A koncertek által egyre jobban terjedt Akkezdet Phiai híre, így alakult, hogy a csapat felkérést kapott filmzene komponálására az „1 Hét” című filmhez, ami a 2004-es amatőr filmszemlén került vetítésre és elvitte a zsűri különdíját, valamint a legjobb filmzenéért járó díjat is. Az „1 Hét” egyik rendezője Császi Ádám volt, akinek későbbi filmjében, az „Undorground”-ban Saiid is feltűnt egy rövid jelenetben. A demó felvételek sikerének köszönhetően elérkezett az ideje egy igazi stúdió albumnak, ami nagyjából fedte is a demón található számok többségét. Ennek kapcsán került Akkezdet Phiai kapcsolatba Bobakrommal és a WacuumAirs labellel.

Nagyjából fél év munka eredménye volt a 2004 tavaszán debütáló lemez, melynek címe Akkezdet. A majdnem 80 percnyi hanganyagot tartalmazó LP szerzői kiadásban jelent meg az első független magyar hiphop label, a Wacuum Airs gondozásában. Az zenéket az albumon egy kivételével Saiid készítette (a Van Gond című dal a Streetnoyz gondozásában készült). Akkezdet című LP számos internetes oldalon és magazinban kiemelten jó kritikát kapott, így Akkezdet Phiaival együtt a WacuumAirs is nagyobb teret kapott a hazai zenei palettán.

Az első hivatalos videóklipre 2009-ig kellett várni. Az ebben az évben startolt Red Bull Made In Garage tehetségkutató felfedezettjei lettek, aminek keretében leforgathatták első klipjüket, ami a Zenebuddhizmus című dalhoz készült. Akkezdet Phiai második, immáron duplalemezes albuma 2010 tavaszán jelent meg Kottazűr címmel, amelyen az előzőtől eltérően már nagyobb hangsúlyt kapott az élőzenei háttér a DJ zenei alapokkal szemben.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN