Amber Smith

Amber Smith

indie rock
Tagok:
Poniklo Imre
Szabados Gergely
Ács Oszkár
Póka Zalán
Bátor Bence
Alakulás éve:
2000.
Kiadó:
Twelvetones Records
5
0
The Idoru
Tankcsapda
The Trousers
Magna Cum Laude
Road
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
A38 Hajó
Budapest, Budai alsó rakpart, Petőfi híd budai hídfőjénél
június 6. 20:00
5.500, 6.000 Ft
Pécsi Est Café
Pécs, Rákóczi út 46.
május 18. 21:00
800 Ft
Zöld Pardon
Budapest, Neumann János utca 2.
május 16. 20:00
400 Ft
Roncsbár
Debrecen, Csapó utca 27.
május 4. 21:00
1.000 Ft
Open Doors Bar
Békéscsaba, Kazinczy út 5.
április 21. 21:00
? Ft
A hazai indie színtér elmúlt évtizedének egyik legjobb és legmeghatározóbb zenekarává előlépő Amber Smith 2000-ben alakult. Az együttest az akkoriban kísérletezős, kamarakoncerteket adó Fanzine gitárosaként ismertté vált Poniklo Imre alapította saját, külső projektjeként. Az énekes-dalszerző-gitáros Poniklo Imre a Fanzine feloszlását követően három korábbi zenésztársával – Örményi Ákossal, Egyedi Péterrel és Földes Ádámmal – rögzítette az Amber Smith első demó felvételeit, amikből hamarosan megszületett az Above The Clouds című angol nyelvű hanganyag. A dalokra felfigyelt a berlini Firestation Records kiadó, és a német lemezcégnél jelent meg 2001-ben a négyszámos There Is No Way. Az Above The Clouds magyar nyelvű átdolgozásából született meg az Amber Smtih bemutatkozó nagylemeze, a szintén 2001-ben megjelenő Nincs szükség ránk. A lemez pesszimista címe az indie rock korabeli hazai fogadtatására utalt, és a Radiohead, az Oasis és a Smith zenekarokat idéző melankolikus szerzeményeken kívül már szerepelt rajta egy remek slágeres dal is „Suzanne” címmel. Az öt magyar nyelvű dalt tartalmazó Pozitív című kislemez megjelenését követően Poniklo Imre Londonba, majd Írországba költözött. A frontember távollétében az Amber Smith akkori tagjai Bátor Gergővel kiegészülve saját zenekart alapítottak Annabarbi néven.

Poniklo Imre 2002 nyarán hazatérve indította újra együttesét, amihez basszusgitárosként csatlakozott a szegedi Időrablók korábbi énekese, Ács Oszkár is. Az Amber Smith 2002-ben jelentkezett a lendületesebb, poporientáltabb Olcsó című hétszámos EP-vel, 2003-ban pedig a Firestation Records gondozásában megjelenő My Little Servant című nagylemezzel. A fokozatos fejlődést mutató dalok itt már kifejezetten ötletes hangszerelést kaptak, sok billentyűssel, kiegészítő hangszerekkel, hetvenes évekbeli effektekkel, a New Order felé kikacsintó pillanatokkal. A német kiadó meghívására a zenekar hamarosan németországi koncertturnéra indult, de adtak koncerteket Franciaországban, Spanyolországban, Horvátországban, sőt Japánban is. Az Amber Smith ebben az időszakban több tagcserén is átesett, de 2004 nyarára Kőváry Zoltán gitáros és Bátor Bence dobos érkezésével kialakult a zenekar stabil felállása.

A 2005 tavaszán, előbb bakeliten majd CD-n is megjelenő Hello Sun című kislemez már az Amber Smith harmadik albumát harangozta be. Közben 2005 októberében Yonderboi, azaz Fogarasi László kijött második, Splendid Isolation című anyagával, melynek első kislemeze a Poniklo Imrével közösen írt és előadott „Were you thinking of me?” volt, Ács Oszkár pedig az album két számában is basszusgitározott. 2006 márciusában jelent meg az Amber Smith igazi áttörését hozó rePRINT című albuma a német Kalinkaland kiadó gondozásában. A dalokat Budapesten rögzítették, a keverést pedig a Cocteau Twins egykori zenei vezére, Robin Guthrie végezte. Az ambiciózus korongon fő motívumként a körforgás, az utazás és a felfedés jelenik meg, melyhez a fő inspirációt Ray Bradbury művei jelentették. A rePRINT csomagolását és borítóját az Fanzine egykori frontembere, a Grotesque csoport tagjaként már számos magyar lemezborítót jegyző José Simon tervezte. Az album dicsérő kritikákat kapott és négy országban is megjelent, a német egyetemi és főiskolai rádiók listáján (DCRC) pedig az első helyen debütált.

2007-ben az Amber Smith a litván M.P.3 International kiadóhoz szerződött és nekilátott az új lemez munkálatainak. Ezúttal Chris Brown produceri segédletével rögzítették a dalokat, aki többek között a Radiohead The Bends című albumának volt a hangmérnöke, de részt vett a Beatles Anthology sorozatának keverésében is. A 14 számot tartalmazó Introspective 2008 februárjában jelent meg Magyarországon és a balti államokban, majd tavasszal Németországban is. Az albumon nagyobb szerepet kaptak a szintetizátorok, a hangulat pedig jóval sötétebb lett. A kislemezre kimásolt címadó „Introspective” és a „Select All / Delete All” is nagyon nagy sikert aratott, a hazai rádiókban is kiemelten sugározták őket. Az Introspective 2009-ben elnyerte „Az év legjobb alternatív albumának” járó Fonogram-díjat.

Az Amber Smith 2009-ben meghívást kapott az egyik legnagyobb amerikai zenei rendezvényre, az austini South By Southwest fesztiválra. 2009 márciusában, a tengerentúli koncerttel egy időben adták ki a zenekar Time című kislemezét USB flash drive formátumban. A pendrive-on a „Time” és annak koncertfelvételes videoklipje, valamint remixek kaptak helyet. 2009 áprilisában Kőváry Zoltán kivált az együttesből, hogy saját zenekarára, a Trousers-re koncentrálhasson. A nyári koncerteken régi-új tagként Faragó Tamás segítette ki a zenekart, azonban az ősztől az Amber Smith határozatlan időre visszavonult. Poniklo Imre és társai 2009 októberében a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában rendezett nagyszabású koncerttel zártak le egy fontos korszakot az együttes életében.

Az Amber Smith 2011 tavaszán tért vissza a Square 1 című EP-vel és következő nagylemezén dolgozik. A zenekarhoz csatlakozott Szabados Gergely gitáros és Póka Zalán billentyűs.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN