Bëlga

Bëlga

alternative hip hop
Tagok:
Mégötlövés
Bauxit
Tokyo
DJ Titusz
Alakulás éve:
1998.
Kiadó:
Chameleon Records
5
0
Irie Maffia
Beat Dis
Akkezdet Phiai
Bëlga
Punnany Massif
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Balaton Sound
Zamárdi, OTP Bank Színpad
július 12. 17:30
napijegy: 15000 Ft
Pannónia Fesztivál
Szántód, Szántódpuszta Kulturális Központ
május 27. 24:00
3.900, 5.900, 6.900 Ft
Rocktár
Kiskunfélegyháza, Kossuth Lajos út 35.
május 19. 23:00
? Ft
Miskolci Egyetemi Napok 2012
Miskolc, Egyetemváros
május 4. 21:00
1.200, 2.500 Ft
JATE Klub
Szeged, Dugonics tér 13.
április 25. 21:00
1.000, 1.200 Ft
A Bëlga története 1998 tavaszán kezdődött a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, ahol a négy későbbi rapper – Mégötlövés, Bauxit, Tokyo és Sickratman – vallásfilozófiát tanult. Később a Tilos Rádió egyik műsorában találkoztak DJ Titusszal és Lord Cursorral. Itt, a Tilos Rádióban születtek és innen terjedtek a hattagú felállás első dalai. 2000 őszén Ovi című óvodás gengszterparódiájukkal felkerültek a Stars on 98.6 címmel megjelent EstFM-maxira. Első fellépésük a Pepsi Sztárcsináló tehetségkutató versenyen volt, ahol második helyezést értek el. Bemutatkozó lemezük 2002-ben jelent meg a független Crossroads Records gondozásában. A Majd megszokod című korong hozta meg az ismertséget a csapat számára. A közönségsikernek köszönhetően második albumuk terjesztésére már a Tesco áruházlánccal kötöttek szerződést. Az időközben Sickratman és Lord Cursor távozásával négy tagra redukálódott Bëlga 2004-ben jelentkezett Jön a Gólem! című lemezével. A stilárisan változatosabb, több funky alapot tartalmazó anyagon szerepelt az ős-Beatrice Gyere kislány, gyere! átdolgozása is.

A Bëlga harmadik, ráadásul dupla albuma még 2005 folyamán elkészült. A Bokorpuszta című felnőtt- és a Zsolti a béka című gyermeklemezt egyesítő kiadvány 2005 októberében került a boltokba. 2007-ben adták ki az együttes ötödik albumát. A 17 számot tartalmazó Zigilemez zeneileg elődeinél némiképp koncentráltabb anyag lett, amin tovább erősödött a reggae-ragga befolyás. A lemezbemutató turnét egy rendhagyó koncertkiadvány dokumentálta, ami 2008 novemberében jelent meg Élő 2008 címmel. A 21 koncertfelvételt felvonultató album a lemezboltok polcaira CD-tokban került, de CD helyett pendrive-ot tartalmazott.

A Bëlga 2010-ben rendhagyó vállalkozásba fogott: a tavasz folyamán négy hónap alatt négy különböző tematikájú albummal jelentkezett. Az első lemez az Arany címet kapta, mert pont annyit nyomtak belőle, amennyi az aranylemezhez szükséges példányszám (ötezer darab). A korongot csak koncerteken lehetett megvásárolni, illetve az együttes a honlapjáról ingyenesen letölthetővé tette. Az Arany a magyar belpolitikát járta körbe és fordította ki. A következő hónapban megjelenő Platinához a Bravo magazin mellékleteként lehetett hozzájutni, mint „oktatási tansegédlet”. A Platina koncepciója az volt, hogy a Jön a Gólem!-en szereplő „Királyok a házban” című szám mintájára különböző középiskolai tananyagokhoz tartozó témákat zenésítenek meg, felbuzdulva annak sikerén, hogy állítólag sok történelemtanár konkrétan fel is használta a számot a tanításhoz. A két tematikus kilengést követően a Bëlga egy hagyományos albummal is jelentkezett, ami a Gyémánt címet kapta és Blikk mellékleteként lehetett megvásárolni. A negyedik, Farost című anyagot a többi lemezzel együtt ingyenesen le lehetett tölteni, de a Galaktika júniusi számának mellékleteként az újságárusoknál is kapható volt.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN