Besh o droM

Besh o droM

world
Tagok:
Kaszai Lili
Barcza Gergely
Pettik Ádám
Sidoo Attila
Herr Attila
Csurkulya József
Seres Vilmos
Vadász Péter
Alakulás éve:
1999.
Kiadó:
Narrator Records
0
0
Besh o droM
Kerekes Band
Csík Zenekar
Dresch Quartet
Alvin és a mókusok
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
XVIII. Egerszeg Fesztivál
Zalagerszeg, Széchenyi tér, Dreher Nagyszínpad
május 11. 21:00
ingyenes
JATE Klub
Szeged, Dugonics tér 13.
február 28. 21:00
1.000, 1.200 Ft
Gödör Klub
Budapest, Erzsébet tér
december 30. 21:00
1.500, 2.000 Ft
Gödör Klub
Budapest, Erzsébet tér
november 26. 21:00
ingyenes
Kobuci Klub
Budapest, Dohány utca 7.
november 3. 20:00
1.200 Ft
Az 1999-ben alakult, főként balkáni, közel-keleti és cigány népzenét saját hangszerelésében táncos, virtuóz, pörgős muzsikává alakító Besh o droM a magyarországi világzene egyik legjelentősebb képviselője. A zenekar nevének jelentése „Üld meg az utat!” lovári cigány nyelven. A Besh o droM elődje a Sógor kóma együttes volt, melyet a szaxofonos-furulyás Barcza Gergely alapított sógorával, a kannás-derbukás Pettik Ádámmal. Első fellépésükre Besh o droM néven az 1999-es Diákszigeten került sor, ahol akkora sikert arattak, hogy még többször visszahívták őket koncertezni a fesztivál szervezői. 1999 novemberében belevágtak Space Besh o droM nevű projektjükbe, amiben nagyobb szerepet kapott az elektronika, a népies megszólalás DJ Mango és a dobprogramokért felelős K-Roy segítségével modernebb hangzást tett lehetővé. Ebben a formációban kevés alkalommal léptek fel és K-Roy tragikus halála után a projekt már nem folytatódott tovább. A Besh o droM egy remek bemutatkozó albummal összegezte működésének első másfél évét. Első nagylemezük 2000 októberében jelent meg Macsó hímzés címmel. A zenekar koncertjeire jellemző lendületet maradéktalanul átvitte stúdióalbumára is, melyen egymást követték a szomorkodós, mulatozós és pajkos nóták. A Macsó hímzés platinalemez lett és egyedüli magyar albumként került fel a Magyar Narancs 2000. évi world music listájára.

A Besh o droM 2002-ben jelentkezett a sikeres bemutatkozásnál is egységesebb, kiforrottabb és sokszínűbb Nekemtenemmutogatol! című lemezével. A dallamok ezúttal még inkább bejárták a világot, merítkeztek egyiptomi, libanoni, afgán és örmény népzenei tradíciókból is. A 2005-ös, szerzői kiadásban megjelent Gyí! című lemezen a korábbiaknál is nagyobb szerep jutott az éneknek, és feszesebbé, hangsúlyosabbá vált a dobhangzás. Az albumon közreműködött Szalóki Ági és Miczura Mónika is, a felvételeket és keverést pedig a Neo együttesből ismert Moldvai Márk készítette. A Gyí! még európai megjelenése előtt felkerült a World Music Chart Europe Top 20 és az angol fRoots világzenei szaklap Top 10 listájára is. A Besh o droM hat év után, 2011 májusában jelentkezett újabb nagylemezzel. A Kertünk alatt című albumon őrkői, moldvai, mezőségi és más cigány népdalok keveredtek szerb, makedón és román dallamokkal, de új elemként megjelent a dubstep és a drum’n’bass is, mindez a zenekar kiforrott, összetéveszthetetlen stílusában.

A Besh o droM megalakulásától kezdve koncertezik külföldön is. Először Olaszországban, Angliában és Franciaországban léptek fel, később Spanyolországban, Németországban, majd Európa többi részén. 2003-ban eljutottak Kanadába és a Montreali Jazzfesztiválon 35 ezer ember előtt arattak hatalmas sikert, amivel kiérdemelték a fesztivál Best of címét. Jancsó Miklós „Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél” című filmjében is láthatta őket a közönség, de zenéltek és szerepeltek a Szegedi Nemzeti Színház Szent Iván éji álom előadásaiban is.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN