Besh o droM

Besh o droM

world
Tagok:
Kaszai Lili
Barcza Gergely
Pettik Ádám
Sidoo Attila
Herr Attila
Csurkulya József
Seres Vilmos
Vadász Péter
Alakulás éve:
1999.
Kiadó:
Narrator Records
0
0
Besh o droM
Kerekes Band
Dresch Quartet
Csík Zenekar
Žagar
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
XVIII. Egerszeg Fesztivál
Zalagerszeg, Széchenyi tér, Dreher Nagyszínpad
május 11. 21:00
ingyenes
JATE Klub
Szeged, Dugonics tér 13.
február 28. 21:00
1.000, 1.200 Ft
Gödör Klub
Budapest, Erzsébet tér
december 30. 21:00
1.500, 2.000 Ft
Gödör Klub
Budapest, Erzsébet tér
november 26. 21:00
ingyenes
Kobuci Klub
Budapest, Dohány utca 7.
november 3. 20:00
1.200 Ft
Az 1999-ben alakult, főként balkáni, közel-keleti és cigány népzenét saját hangszerelésében táncos, virtuóz, pörgős muzsikává alakító Besh o droM a magyarországi világzene egyik legjelentősebb képviselője. A zenekar nevének jelentése „Üld meg az utat!” lovári cigány nyelven. A Besh o droM elődje a Sógor kóma együttes volt, melyet a szaxofonos-furulyás Barcza Gergely alapított sógorával, a kannás-derbukás Pettik Ádámmal. Első fellépésükre Besh o droM néven az 1999-es Diákszigeten került sor, ahol akkora sikert arattak, hogy még többször visszahívták őket koncertezni a fesztivál szervezői. 1999 novemberében belevágtak Space Besh o droM nevű projektjükbe, amiben nagyobb szerepet kapott az elektronika, a népies megszólalás DJ Mango és a dobprogramokért felelős K-Roy segítségével modernebb hangzást tett lehetővé. Ebben a formációban kevés alkalommal léptek fel és K-Roy tragikus halála után a projekt már nem folytatódott tovább. A Besh o droM egy remek bemutatkozó albummal összegezte működésének első másfél évét. Első nagylemezük 2000 októberében jelent meg Macsó hímzés címmel. A zenekar koncertjeire jellemző lendületet maradéktalanul átvitte stúdióalbumára is, melyen egymást követték a szomorkodós, mulatozós és pajkos nóták. A Macsó hímzés platinalemez lett és egyedüli magyar albumként került fel a Magyar Narancs 2000. évi world music listájára.

A Besh o droM 2002-ben jelentkezett a sikeres bemutatkozásnál is egységesebb, kiforrottabb és sokszínűbb Nekemtenemmutogatol! című lemezével. A dallamok ezúttal még inkább bejárták a világot, merítkeztek egyiptomi, libanoni, afgán és örmény népzenei tradíciókból is. A 2005-ös, szerzői kiadásban megjelent Gyí! című lemezen a korábbiaknál is nagyobb szerep jutott az éneknek, és feszesebbé, hangsúlyosabbá vált a dobhangzás. Az albumon közreműködött Szalóki Ági és Miczura Mónika is, a felvételeket és keverést pedig a Neo együttesből ismert Moldvai Márk készítette. A Gyí! még európai megjelenése előtt felkerült a World Music Chart Europe Top 20 és az angol fRoots világzenei szaklap Top 10 listájára is. A Besh o droM hat év után, 2011 májusában jelentkezett újabb nagylemezzel. A Kertünk alatt című albumon őrkői, moldvai, mezőségi és más cigány népdalok keveredtek szerb, makedón és román dallamokkal, de új elemként megjelent a dubstep és a drum’n’bass is, mindez a zenekar kiforrott, összetéveszthetetlen stílusában.

A Besh o droM megalakulásától kezdve koncertezik külföldön is. Először Olaszországban, Angliában és Franciaországban léptek fel, később Spanyolországban, Németországban, majd Európa többi részén. 2003-ban eljutottak Kanadába és a Montreali Jazzfesztiválon 35 ezer ember előtt arattak hatalmas sikert, amivel kiérdemelték a fesztivál Best of címét. Jancsó Miklós „Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél” című filmjében is láthatta őket a közönség, de zenéltek és szerepeltek a Szegedi Nemzeti Színház Szent Iván éji álom előadásaiban is.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN