Brains

Brains

breakbeat electronic
Tagok:
Kéri András
Varga Norbert
Endrei Dávid
Lukács Levente
Ujj Zoltán
Alakulás éve:
1994.
Kiadó:
Megadó Kiadó
3
0
ColorStar
Žagar
The Carbonfools
Erik Sumo Band
Brains
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Pannónia Fesztivál
Szántód, Szántódpuszta Kulturális Központ
május 26. 01:00
3.900, 5.900, 6.900 Ft
AGORA - Savaria Filmszínház
Szombathely, Mártírok tere
május 19. 21:00
? Ft
Akvárium Klub
Budapest, Erzsébet tér 14.
május 17. 21:00
700, 1.000 Ft
FEZEN Klub
Székesfehérvár, Takarodó utca 1.
május 5. 21:00
1.200, 1.600 Ft
Miskolci Egyetemi Napok 2012
Miskolc, Egyetemváros
május 5. 01:00
1.200, 2.500 Ft
A hangszeres drum’n’bass-t dancehall és folk elemekkel ötvöző és azt jó adag ragga riddimmel megfejelő Brains 1994 nyarán alakult Szentendrén. A zenekar több névváltoztatás, zenei irányváltás és tagcsere után jutott el a mai egyedi megszólalásáig és stabil, ötfős felállásáig. Megalakulásukat követően az akkoriban divatos hardcore/punk stílus felé fordultak, amire nagy hatással volt a Black Sabbath, a Metallica és az AC/DC zenéje, a kortársak közül pedig a Rage Against The Machine és a Biohazard zenekarok inspirálták a bandát. Első koncertjüket 1994 decemberében adták Szentendrén, majd pár hónap elteltével végigkoncertezték az országot. A sodró hangulatú, nagy sikerű fellépésekre Szakácsi Gábor rutinos punk zenész is felfigyelt, aki felkarolta a csapatot és a régi bandáját újraélesztve, a Brains nevet adta a zenekarnak. Szakácsi másfél évig dolgozott együtt a tagokkal, ami alatt a sok koncertnek köszönhetően a Brains kellő színpadi rutinra és magabiztosságra tett szert.

1998-ban jelent meg a Brains debütáló lemeze Színek címmel. Még ebben az évben két új, állandó taggal bővült a csapat. Ásztai Bálint szaxofonos és Simonits László trombitás három évig színesítették a zenekar stílusát. Az 1999-es év vízválasztó volt a Brains életében, hiszen az ekkor csatlakozó Varga Norbert gitáros zenei irányultsága és ízlésvilága új irányvonalat jelölt ki a csapat számára. A zenekar fokozatosan a rap-metálos crossover felé kanyarodott. Az ez évi Sziget Fesztiválon a Brains a közönség szavazatai alapján a második legjobb amatőr zenekar, míg Varga Norbert a fesztivál második legtehetségesebb gitárosa lett.

2000-ben jelent meg második nagylemezük Semmi Komoly címmel, amit Dunakeszin, a HSB stúdióban rögzítettek. A 2001-ben bekerültek az egyik kereskedelmi televízió által meghirdetett tehetségkutató verseny (Pepsi Sztárcsináló) döntőjébe, ahol kategóriájukban a dobogós harmadik helyet érték el. Ebben az évben készítették el a Dunakanyar Rasztabanditái című, hat dalt tartalmazó promóciós anyagukat, ahol már az instrumentális hangzás, az elektronikus dobalapok és a digitális effektek játszották a főszerepet, és ezek azóta is zenéjük meghatározó elemét képezik.

2001-ben Propeller című maxi lemezükkel jelentkeztek, amiről a Propeller és a Horse című számukat több regionális és budapesti rádióállomás is előszeretettel játszotta akkoriban. A következő évtől váltak rendszeressé külföldi fellépéseik. Az első csehországi és szlovák koncertek után 2003-ban részt vettek első hosszabb lélegzetű turnéjukon, ami érintette Ausztriát, Németországot, Hollandiát és Belgiumot is. Koncerteztek Horvátországban, Szlovéniában és Svájcban is. 2005-ben a korábbi alapító tag, Dobai András énekes családi elfoglaltságai miatt végleg kilépett a zenekarból. Helyét MC Columbo, azaz Kéri András vette át, ami legalább akkora lökést adott a bandának, mint anno a gitáros-zeneszerző Varga Norbert érkezése.

A 2005 decemberében Ooo Dem címmel megjelent, négy remixet is tartalmazó maxi CD már az új nagylemezüket harangozta be. A Brains 2006-ban elérkezett addigi legegységesebb, legkiforrottabb hanganyagához. A Deutsch Gábor „Anorganik” produceri segédletével elkészült Humanual címet viselő korong jelentette az igazi áttörést a zenekar számára. A 2008 májusában megjelent negyedik album zenei producere is „Anorganik” volt. A Top Shotta című albumon olyan vendégelőadók működtek közre, mint Harcsa Veronika (Harcsa Veronika Quartet, Bin-Jip), Munk, Chris.Su, KRSA (Pannonia Allstars Ska Orchestra), valamint a veterán angol MC Top Cat. Az anyagon nyolc új dal és négy remix is helyet kapott. 2010-ben két tagcsere történt a zenekarnál, Jeli Gergely helyére Ujj Zoltán került, míg Tőkés Ábelt Lukács Levente váltotta. Már velük készült el a Brains sorban ötödik nagylemeze, a Refresh The Style címet viselő hanganyag, ami 2011 februárjában került a boltokba.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN