Dresch Quartet

Dresch Quartet

jazz world
Tagok:
Dresch Mihály
Lukács Miklós
Hock Ernő
Baló István
Alakulás éve:
1984.
Kiadó:
X-Produkció
2
0
Besh o droM
Dresch Quartet
Csík Zenekar
Kerekes Band
Isten Háta Mögött
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Művészetek Palotája
Budapest, Komor Marcell utca 1.
április 16. 19:30
1.800, 3.300, 4.200 Ft
Fonó Budai Zeneház
Budapest, Sztregova utca 3.
december 30. 20:00
1.500, 1.800 Ft
Gödör Klub
Budapest, Erzsébet tér
december 23. 21:00
600 Ft
Budapest Jazz Club
Budapest, Múzeum utca 7.
december 22. 21:00
1.000, 1.400 Ft
Gödör Klub
Budapest, Erzsébet tér
november 16. 21:30
ingyenes
Dresch Mihály és kvartettje a magyar jazz egyik legkiemelkedőbb, irányadó szereplője. Az amerikai fekete jazz harmóniáját és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel ötvöző egyéni stílusuknak köszönhetően egészen új mélységet adtak a hazai bebop irányzatnak. Ahogyan Jan Garbarek a skandináv vagy John Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch Mihály az erdélyi autentikus népzene sajátos vonásait emeli be a jazzbe. A szaxofonon és furulyán játszó zenekarvezető közel három évtizedes pályafutása alatt számos rangos elismerésben részesült. 2005-ben a Gramofon Magazin az év jazz-zenészének választotta, 2007-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, 2010-ben pedig a Magyar Jazzszövetség neki ítélte az életműdíjnak is tekinthető Szabó Gábor-díjat.

Dresch Mihály 1955-ben született Budapesten. Tizenhét évesen kezdett el komolyabban muzsikálni, ekkor választotta Johnny Griffin és John Coltrane játékának hatására hangszerének a szaxofont. Az érettségi megszerzése után két évig mechanikai műszerészként dolgozott a Beloiannisz Híradástechnikai Gyárban, de már ez idő alatt megkezdte tanulmányait a jazz konzervatórium előkészítőjében. Később felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakára, ahol 1979-ben végzett. Dresch Mihály kezdetben elsősorban a gospel és a klasszikus amerikai fekete jazz iránt érdeklődött. A nyolcvanas évek elején aztán találkozott azzal a Szabados Györggyel, aki elsőként tett kísérletet arra, hogy a magyar népzenét amerikai dzsesszel elegyítse. Emellett gyakran megfordult a Molnár utcai táncházban, aminek a világa teljesen magával ragadta. Ezek hatására döntött úgy 1984-ben, hogy megalapítja saját zenekarát, a Dresch Quartet-et, amely ugyan története során többször átalakult, de amellyel azóta is töretlenül járja a saját útját.

A kilencvenes évek közepéig többször is változott a Dresch Quartet felállása. A Sóhajkeserű (1985), a Hazafelé (1987) és a Gondolatok a régiekről (1990) című albumokon a zenekarvezető mellett még Grencsó István (fúvós hangszerek), Benkő Róbert (bőgő) és Baló István (dob) volt hallható. Az 1993-ban megjelent Zeng a lélek című lemezen már Lajkó Félix hegedült és Geröly Tamás dobolt. Később Lajkó Félixet Kovács Ferenc (hegedű, trombita) váltotta a kvartettben. Ebben a felállásban készültek el a Folyondár (1995), a Túl a vízen (1996) és a Révészem, révészem... (1998) című albumok.

1998 tavaszán újra csatlakozott a kvartetthez Baló István, a bőgős pedig a fiatal Szandai Mátyás lett. Az újjáalakult zenekar első lemeze Riding the Wind címmel először Angliában került kiadásra 2000-ben és elismerő kritikákat kapott a nemzetközi sajtótól, köztük a Down Beat nevű rangos amerikai jazz magazintól. 2001-ben jelent meg a Dresch Quartet következő nagylemeze Szép csendesen címmel a BMC Records gondozásában. Az ezt követő 2002-es Hungarian Bebop nemzetközi szinten is nagy visszhangot váltott ki, a felvételekhez ráadásul egy valódi jazzlegendát, Archie Shepp-et is sikerült megnyerni.

2004-ben Lukács Miklós cimbalmos csatlakozott a zenekarhoz és már vele készült el a zenekar soron következő Egyenes zene című lemeze, melyet a Jazzwise magazin kritikájában kimagaslónak minősített. 2006-ban jelent meg a Dresch Quartet első koncertlemeze Élő nád címmel, melynek felvételei Budapesten, a Zeneakadémia nagytermében készültek 2005 novemberében. Legutóbbi kiadványuk, a 2009-es Ritka madár „Az év magyar jazz produkciója hanglemezen” kategóriában Gramofon-díjat kapott.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN