Dresch Quartet

Dresch Quartet

jazz world
Tagok:
Dresch Mihály
Lukács Miklós
Hock Ernő
Baló István
Alakulás éve:
1984.
Kiadó:
X-Produkció
2
0
Kerekes Band
Besh o droM
Dresch Quartet
Csík Zenekar
Copy Con
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Művészetek Palotája
Budapest, Komor Marcell utca 1.
április 16. 19:30
1.800, 3.300, 4.200 Ft
Fonó Budai Zeneház
Budapest, Sztregova utca 3.
december 30. 20:00
1.500, 1.800 Ft
Gödör Klub
Budapest, Erzsébet tér
december 23. 21:00
600 Ft
Budapest Jazz Club
Budapest, Múzeum utca 7.
december 22. 21:00
1.000, 1.400 Ft
Gödör Klub
Budapest, Erzsébet tér
november 16. 21:30
ingyenes
Dresch Mihály és kvartettje a magyar jazz egyik legkiemelkedőbb, irányadó szereplője. Az amerikai fekete jazz harmóniáját és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel ötvöző egyéni stílusuknak köszönhetően egészen új mélységet adtak a hazai bebop irányzatnak. Ahogyan Jan Garbarek a skandináv vagy John Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch Mihály az erdélyi autentikus népzene sajátos vonásait emeli be a jazzbe. A szaxofonon és furulyán játszó zenekarvezető közel három évtizedes pályafutása alatt számos rangos elismerésben részesült. 2005-ben a Gramofon Magazin az év jazz-zenészének választotta, 2007-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, 2010-ben pedig a Magyar Jazzszövetség neki ítélte az életműdíjnak is tekinthető Szabó Gábor-díjat.

Dresch Mihály 1955-ben született Budapesten. Tizenhét évesen kezdett el komolyabban muzsikálni, ekkor választotta Johnny Griffin és John Coltrane játékának hatására hangszerének a szaxofont. Az érettségi megszerzése után két évig mechanikai műszerészként dolgozott a Beloiannisz Híradástechnikai Gyárban, de már ez idő alatt megkezdte tanulmányait a jazz konzervatórium előkészítőjében. Később felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakára, ahol 1979-ben végzett. Dresch Mihály kezdetben elsősorban a gospel és a klasszikus amerikai fekete jazz iránt érdeklődött. A nyolcvanas évek elején aztán találkozott azzal a Szabados Györggyel, aki elsőként tett kísérletet arra, hogy a magyar népzenét amerikai dzsesszel elegyítse. Emellett gyakran megfordult a Molnár utcai táncházban, aminek a világa teljesen magával ragadta. Ezek hatására döntött úgy 1984-ben, hogy megalapítja saját zenekarát, a Dresch Quartet-et, amely ugyan története során többször átalakult, de amellyel azóta is töretlenül járja a saját útját.

A kilencvenes évek közepéig többször is változott a Dresch Quartet felállása. A Sóhajkeserű (1985), a Hazafelé (1987) és a Gondolatok a régiekről (1990) című albumokon a zenekarvezető mellett még Grencsó István (fúvós hangszerek), Benkő Róbert (bőgő) és Baló István (dob) volt hallható. Az 1993-ban megjelent Zeng a lélek című lemezen már Lajkó Félix hegedült és Geröly Tamás dobolt. Később Lajkó Félixet Kovács Ferenc (hegedű, trombita) váltotta a kvartettben. Ebben a felállásban készültek el a Folyondár (1995), a Túl a vízen (1996) és a Révészem, révészem... (1998) című albumok.

1998 tavaszán újra csatlakozott a kvartetthez Baló István, a bőgős pedig a fiatal Szandai Mátyás lett. Az újjáalakult zenekar első lemeze Riding the Wind címmel először Angliában került kiadásra 2000-ben és elismerő kritikákat kapott a nemzetközi sajtótól, köztük a Down Beat nevű rangos amerikai jazz magazintól. 2001-ben jelent meg a Dresch Quartet következő nagylemeze Szép csendesen címmel a BMC Records gondozásában. Az ezt követő 2002-es Hungarian Bebop nemzetközi szinten is nagy visszhangot váltott ki, a felvételekhez ráadásul egy valódi jazzlegendát, Archie Shepp-et is sikerült megnyerni.

2004-ben Lukács Miklós cimbalmos csatlakozott a zenekarhoz és már vele készült el a zenekar soron következő Egyenes zene című lemeze, melyet a Jazzwise magazin kritikájában kimagaslónak minősített. 2006-ban jelent meg a Dresch Quartet első koncertlemeze Élő nád címmel, melynek felvételei Budapesten, a Zeneakadémia nagytermében készültek 2005 novemberében. Legutóbbi kiadványuk, a 2009-es Ritka madár „Az év magyar jazz produkciója hanglemezen” kategóriában Gramofon-díjat kapott.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN