Hiperkarma

Hiperkarma

alternative rock
Tagok:
Bérczesi Róbert
Torma Gábor
Varga László
Kis Tibor
Bacsa Gyula
Gálos Ádám
Alakulás éve:
2000.
Kiadó:
1G Records
6
0
Isten Háta Mögött
Fish!
Hollywoodoo
Heaven Street Seven
Kiscsillag
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Gödör Klub
Budapest, Erzsébet tér
január 20. 21:00
1.800, 2.200 Ft
Grabowsky Club
Zalaegerszeg, Ady utca 1.
december 10. 22:00
1.500 Ft
JATE Klub
Szeged, Dugonics tér 13.
december 5. 21:00
1.400, 1.600 Ft
A38 Hajó
Budapest, Budai alsó rakpart, Petőfi híd budai hídfőjénél
december 3. 21:00
2.000, 2.500 Ft
A38 Hajó
Budapest, Budai alsó rakpart, Petőfi híd budai hídfőjénél
december 2. 21:00
2.000, 2.500 Ft
A különleges, páratlan szövegvilággal operáló Hiperkarmát hazánk egyik legtehetségesebb dalszerző-előadója, Bérczesi Róbert alapította 2000 nyarán. Bérczesi a BlaBla együttes énekes-basszusgitárosaként vált ismertté. A négytagú zenekar Komlóról indult a kilencvenes évek közepén, 1996-ban rögzítették Izék című demó anyagukat, majd felköltöztek Budapestre. 1997-ben részt vettek a Generation Next tehetségkutató versenyen, melyet meg is nyertek. Ennek köszönhetően 1998-ban megjelenhetett a BlaBla első nagylemeze a Sony gondozásában. A Kétségbeejtően átlagos című album azonban nem hozta meg az áttörést a csapat számára. Bérczesi megelégelve a sikertelenséget 2000 nyarán feloszlatta a BlaBlát, hogy új projektjének, a Hiperkarmának szentelhesse magát. A programozott, groove-os alapokon nyugvó címnélküli nagylemezt Bérczesi Róbert szinte egyedül készítette el, fő segítőtársa Dióssy D. Ákos billentyűs volt. Elsőként a „Dob+Basszus” című dal lett kimásolva maxira, melyen a melankolikus „Sosem voltunk senkik” is megelőlegezte a változatos, szövegi ötletekben tobzódó albumot. A bemutatkozó kiadvány 2000 szeptemberében került a boltokba. A címnélküli albumról csaknem egy esztendővel a „Dob+Basszus” után, 2001 júliusában jött ki a második kislemez „Lidocain” címmel. Az 1998 végén íródott „Lidocain” – melynek két remix-változata is felkerült a maxira – afféle gengszter-rap parafrázis egy groove-os alapú gitáros dalba foglalva. A „Lidocain” remixe szerepelt a 2001-ben kiadott Pizzás filmzenelemezen is. 2002 februárjában jelent meg a harmadik maxi, ezúttal a „Hiperkarma” című dalhoz. A kislemezek borítójukat tekintve ugyanazt a gondolatmenetet követték: a piros emberfigurát ábrázoló Dob+Basszus és a sárga borítós Lidocain után a Hiperkarma „zöld utat kapott”.

Az első nagylemez felvételeit követően Bérczesi Róbert mellé csatlakozott a dobos-vokalista Torma Gábor (Frenk), a basszusgitáros Varga László (Laca), a gitáros Mezei Ádám (Mono) és az ütőhangszeres Zaják Péter (Zacsi). Az új felállású Hiperkarma első koncertje a 2000-es Sziget Fesztiválon volt. 2000 őszétől a csapat tovább bővült Szekeres Péter háttérvokalistával és Nemes Zoltán billentyűssel. Később Bacsa Gyula (FX) került a billentyűs és Kis Tibor (Sztivi) a gitáros pozícióba. A Hiperkarma rövid idő alatt az egyik legkedveltebb koncertzenekarrá vált. 2003-ban az együttes nekifogott második nagylemezének rögzítéséhez. 2003 májusában jelent meg az albumot beharangozó „Mitévő?” című számhoz készült kislemez. A maxin helyet kapott a Mitvévő? rádió verziója és egy, a Bëlga együttes DJ-je, Titusz által készített remix is. A Hiperkarma új lemeze 2003 júniusában jelent meg Amondó címmel. A korong egy easy listening darabbal indult („Padaba”), amit az album hátralévő részében fülbemászó és izgalmas, a hagyományos dalformát felrúgó számok követettek, melyek közül kiemelkedett a lemez címadó dala.

A Hiperkarma Dob+Basszus című dala csendült fel a 2005 őszén adásba kerülő azonos című zenetörténeti műsor főcímeként. 2006-ban az együttes dobos-vokalistája, Frenk saját szólókarrierbe kezdett és az év végére elkészült Szívzörejek című albuma. A Hiperkarma 2007-es Sziget Fesztiválon tartott koncertje közben Bérczesi Róbert kijelentette, hogy „Régóta vagyunk már együtt, de ebben a formában utoljára”. Ezután a zenekar hivatalosan nem oszlott fel, de nem adott több koncertet egészen 2011 nyaráig. A Hiperkarma három és fél éves szünet után, 2011. június 18-án, a budapesti Orczy Parkban zajló Világveleje Nyár fesztivál záró estéjén tartotta visszatérő koncertjét. A felállás annyiban változott, hogy Frenk előre jött gitározni és vokálozni, a dobok mögött pedig Gálos Ádám (Intim Torna Illegál) foglalt helyet.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN