Irie Maffia

Irie Maffia

reggae hip hop
Tagok:
Sena Dagadu
Kéri András
Busa István
Élő Márton
Horváth Gáspár
Havas Miklós
Szekér Ádám
Dési Tamás
Meggyes Ádám
Oláh Antal
Baranyai Ákos
Alakulás éve:
2005.
Kiadó:
Shiftin’ Gears
7
0
Akkezdet Phiai
Punnany Massif
Bëlga
Beat Dis
Irie Maffia
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Balaton Sound
Zamárdi, Heineken Nagyszínpad
július 14. 17:30
napijegy: 15000 Ft
Budapest Park
Budapest, IX. kerület, Soroksári út 60.
június 27. 20:00
500 Ft
Rocktár
Kiskunfélegyháza, Kossuth Lajos út 35.
június 15. 21:00
1.000, 1.500 Ft
Pannónia Fesztivál
Szántód, Szántódpuszta Kulturális Központ
május 27. 22:30
3.900, 5.900, 6.900 Ft
DUDIK 2012
Dunaújváros, Alsó Dunapart
május 17. 22:00
2.500 - 5.500 Ft
A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legkedveltebb hazai koncertzenekarrá nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a reggae-t, a hiphop-ot, a rockot és a funkot elegyítő zenei stílusuk megnyitotta az ajtót az underground világot és a populáris zenét elválasztó falon. Ebben a zenei olvasztótégelyben a fiataloktól az idősekig mindenki talál valamit, ami tetszhet neki. Az Irie Maffia eleinte kis klubokban játszott reggae-t, majd idővel a klubokat felváltották a nagyszínpados fesztivál koncertek, a zenei stílus pedig átalakult reggae-hip-hop-funk-pop-dancehall egyfajta keverékévé. Nem véletlen a stílusok keveredése, hiszen a 11 fős zenekarban mindenki hozta a saját stílusát. Az Irie egyébként egy jamaicai szleng, amely annyit tesz: vidám, mosolygós, boldog.

Az Irie Maffia népszerűsége nem állt meg az országhatároknál, Európa szerte felléptek már. Létezik egy soundsystem (Irie Maffia Soundsystem) felállás is, melyben a zenekarvezető Dermot (Élő Márton) és Jumo Daddy (Horváth Gáspár) által bakelitről játszott reggae/dancehall riddim-ekre Columbo (Kéri András) énekel ragga szövegeket.

A zenekar Fel a kezekkel! című első albumának a lemezbemutató koncertje 2007. december 1-én volt az A38 Hajón, természetesen teltházzal. A „Bombaklaat” című daluk a Radio Cafén az őszi játszási toplista első tíz helyezettje közé került, két hétig vezette is azt. 2008 tavaszára elkészült az első videoklip is, a közönség kedvenc „Hands in the air” című számhoz. A 2008/34. heti, augusztus végi magyar MTV top selection listát, azaz a Music tv legtöbbet játszott dalait ez a szám vezette. Az Irie Maffia 2008 őszén bekerült az öt legjobb magyar zenekar közé az MTV European Music Awards Local Hero versenyében a nézők szavazatai alapján.

2008 augusztusában az index.hu úgy számolt be az Irie Maffia szigetes bulijáról, mint a fesztivál legjobb, legélvezetesebb koncertjéről. 2009-ben pedig már a jól megérdemelt nagyszínpados koncertek is beértek, nagy sikerrel játszottak a Campus fesztivál nagyszínpadán, és a Sziget MR2 magyar zenei nagyszínpadán, a Balaton Sound nagyszínpadánál pedig ötezer fős rajongótábor tombolt a Maffiára.

2009-ben az Irie Maffia 20 állomásos tavaszi turnéja, valamint 30 nyári bulija és egy párizsi kiruccanása után megjelent a zenekar második albuma What's My Name?! címmel, a Shiftin' Gears kiadásában.

2010 nyarának végén bejelentették, hogy a zenekar egy ideig szünetet tart. Énekesnőjük, Sena gyermeket vár és ez már nem egyeztethető össze a folyamatos utazással és éjszakázással. Tavaszig nem várható újabb Irie Maffia koncert, de a rajongóknak gyógyír, hogy ez idő alatt Busa István saját lemezzel készül, az Irie Maffia Rocktrió tavasszal megjelenteti bemutatkozó EP-jét, valamint Sena is dolgozik új szóló anyagán.
Eddig 1 komment érkezett.
Nagyon hiányozni fognak az Irie Maffia koncertek, nyáron ott voltam a szigeten, láttam őket a zp-ben is, óriási show volt. Várunk vissza titeket...
hannah
2010. szeptember 26. 22:06
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN