Isten Háta Mögött

Isten Háta Mögött

metal alternative rock
Tagok:
Pálinkás Tamás
Egyedi Péter
Sándor Dániel
Hortobágyi László
Alakulás éve:
1999.
Kiadó:
EMI Music Services
6
0
Fish!
30Y
Szabó Balázs Bandája
Isten Háta Mögött
Heaven Street Seven
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
A38 Hajó
Budapest, Budai alsó rakpart, Petőfi híd budai hídfőjénél
szeptember 17. 21:00
1.200, 1.500 Ft
Szegedi Ifjúsági Napok
Szeged, Újszegedi Partfürdő
augusztus 27. 18:00
5.500 - 18.900 Ft
GYÁR Fesztivál
Miskolc, Egyetemváros
augusztus 19. 19:15
2.500, 6.000, 7.000 Ft
Sziget Fesztivál
Budapest, Óbudai-sziget
augusztus 14. 18:00
6.000 - 54.000 Ft
Fekete Zaj Fesztivál
Mátrafüred, Sástó
augusztus 4. 21:15
5.000, 9.500 Ft
A hazai metál szintér egyik legkiemelkedőbb zenekara az 1999-ben Budapesten alakult Isten Háta Mögött. Az IHM egyszerre idézi meg a nyolcvanas évek stoner és a kilencvenes évek grunge előadóit, dalszövegeiben pedig a hazai metál legizgalmasabb együtteseinek (például a Korognak) a hatásai érhetőek nyomon. Azon kevés zenekar közé tartozik, melyet a rajongók, a kritikusok és zenei szakírók is egyaránt a zseniális jelzővel illetnek. Az Isten Háta Mögött azonban nem csak tág értelemben vett műfaján belül kiemelkedő, hanem példamutató olyan tekintetben is, hogy megalakulása óta a saját útját járja, kompromisszummentes és újításokra, eklektikára törekvő zenét játszik.

A zenekart 1999 augusztusában alapította Bokros Csaba (gitár), Győrfi István (basszusgitár), Hortobágyi László (dob) és Pálinkás Tamás (gitár, ének). Még ebben az évben megjelent címnélküli demójuk, melyet további két demó követett: 2000-ben a Le a fejjel és 2002-ben a Letekert szemhéj alatt a világ. Az Isten Háta Mögött bemutatkozó albuma 2004 elején jelent meg Rosenkreutz kémiai menyegzője címmel. A debütáló lemezen 8-10 perces, nagy ívű, de közhelyektől mentes dalok szerepeltek, kemény gitárzúzások tempó- és stílusváltásokkal. A hagyományos dalszerkezettől teljesen elrugaszkodva kiválóan megfért egymás mellett az Isis-szerű zúzás és az ironikus, füstös dzsessz is.

Miközben az IHM egyre ismertebb lett underground körökben és egyre több koncertet adtak, 2005 nyarán újra stúdióba vonultak, hogy felvegyék második lemezük anyagát. A szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás 2005 novemberében jelent meg és ezzel az albumával a zenekar szinte kultikus státuszt vívott ki magának honi metálkörökben. A sajátos, pszichedelikus hangulat és az újító, többértelmű szövegvilág azonnal hatása alá vonta a hallgatót. Az ez évi Hungarian Metal Awards rendezvényen három kategóriában is nyerni tudtak: nekik ítélték a legjobb album, a legjobb szerzői kiadás és a legjobb produkció díját is. A sikerek ellenére az Isten Háta Mögött 2006-ban majdnem feloszlott, amikor Győrfi István hosszabb időre Írországba utazott. Helyére, a basszusgitárosi posztra a korábban szintén kultstátuszt kivívó Annabarbi énekes-gitárosa, Egyedi Péter került. Egyedi Péter jelenleg az Óriás zenekarban tölti be ezt a szerepet, melynek tagja Hortobágyi László is, emiatt az IHM és az Óriás gyakran koncertezik együtt.

2008 augusztusában vették fel harmadik sorlemezüket az érdi Bakery Stúdióban. A kényelmetlen lemez ősszel jelent meg és hozta a korábbi magas színvonalat. Az új dalok mellett a duplaalbum második korongján korábbi IHM-szerzemények újragondolt változatai szerepeltek. A zenekar 2008-ban is elnyerte a az év legjobb albumért járó díjat a Hungarian Metal Awards-on. 2010 nyarán kiszállt az Isten Háta Mögött egyik alapító tagja, Bokros Csaba, helyére az Esclin Syndo zenekarból ismert Sándor Dániel gitáros-billentyűs érkezett.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN