Kistehén

Kistehén

alternative rock
Tagok:
Kollár-Klemencz László
Kollár-Klemencz Gergő
Bujdosó János
Vajdovich Árpád
Jancsovics Máté
Alakulás éve:
2002.
Kiadó:
EMI Music Hungary
10
0
Intim Torna Illegál
Hollywoodoo
Heaven Street Seven
Kistehén
Kiscsillag
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Pannónia Fesztivál
Szántód, Szántódpuszta Kulturális Központ
május 26. 24:00
3.900, 5.900, 6.900 Ft
XVIII. Egerszeg Fesztivál
Zalagerszeg, Széchenyi tér, Dreher Nagyszínpad
május 13. 19:00
ingyenes
Pécsi Est Café
Pécs, Rákóczi út 46.
május 12. 21:00
800 Ft
Egri Főiskolás Napok 2012
Eger, Barkóczy utca 5.
április 26. 23:30
1.500 - 4.000 Ft
Rocktár
Kiskunfélegyháza, Kossuth Lajos út 35.
április 13. 21:00
1.500, 1.800 Ft
A Kistehén tánczenekart Kollár-Klemencz László alapította animációs sorozata, az „Én vagyok a Kistehén” sikerén felbuzdulva. A Kistehén 2002-ben a Sziget Fesztivál hivatalos reklámfigurájává vált, a zenekar első fellépését is ezen a rendezvényen tartotta. Az énekes-dalszerző Kollár-Klemencz Lászlóhoz Lehoczki Károly (dob), Farkas Róbert (tangóharmonika), Dorogi Péter (gitár, vokál), Kiss Sándor (basszusgitár) és Nádasdi János (szájbőgő, derbuka, vokál) csatlakozott.

Velük készült el a Kistehén tánczenekar első lemeze, a Zene a nyulaknak 2002-ben. Ezt követte a 2004-es Csintalan, mely 2007-ben platinalemezes lett. Az együttes 2005-ben vált igazán széles körben ismertté „Szájbergyerek” című daluknak köszönhetően, mely főleg az internet közvetítésével terjedt a fiatalok között. A szám hamarosan a zenei ranglisták élére került, a következő évben pedig a megkapta „Az év dala” címért járó Fonogram-díjat. A „Szájbergyerek” sikere nem állt meg az országhatároknál sem, felkerült a brit „Beginner’s Guide to Eastern Europe” című válogatásalbumra.

2006-ra a legnépszerűbb hazai együttesek közé került a Kistehén tánczenekar. Ebben az évben jelent meg harmadik nagylemezük Szerelmes vagyok minden nőbe címmel az EMI Music Hungary gondozásában. Az album nemzetközi forgalmazását a berlini Eastblok Music vállalta magára. 2007-ben a zenekar sikeres európai koncertturnén vett részt, aminek keretében fellépett többek között az angliai BestivalFestival és a hollandiai Lowlands Festival színpadán. A Romano Drom cigányzenekarral közös „Virágok a réten” című dalukat a tekintélyes Songlines világzenei magazin beválogatta „Top of the World” című lemezére. 2008 elején sikeres koncertet adtak a new york-i Global Fest-en, ahol egy helyi zenei ügynökség is felfigyelt a zenekarra. 2008 nyarán az ő segítségükkel jutottak el olyan zenei fesztiválokra, mint az Esperanzah Belgiumban vagy a Paaspop Hollandiában.

2008 őszén visszatértek Észak-Amerikába, ahol egy öthetes turné keretében 31 koncertet adtak az Egyesült Államokban és Kanadában. A fesztivál- és klubkoncertek mellett akusztikus előadásokat is tartottak helyi színházakban. Szerepeltek a Chicago World Music Festival-on és a Lotus World Music Festival-on, de nagy sikerrel játszottak olyan klubokban is, mint a new york-i Joe’s Pub, a los angeles-i Safari Sam’s vagy a san francisco-i Slim.

Hazaérkezésük után kiadtak egy különleges albumot Ember a fán címmel (nevüket „Kollár-Klemencz Laci és a Kistehén Melankólikusok”-ra változtatva). A 2007-2008 telén, Szentendrén rögzített dalok megosztották rajongóikat. A korábbi munkáiktól teljesen eltérő hangulatú lemezen az elmúlás, az öregedés és a sötétség került a középpontba. Az album a magyar eredetivel párhuzamosan angol nyelvű nemzetközi kiadásban is megjelent. A zenekar 2009 szeptemberében elvállalt egy újabb amerikai koncertturnét a számos nyári fesztiválfellépés után.

2009 végén változás történt az együttes felállásában, a zenekar négy tagja kivált és saját bandát alapítottak Intim Torna Illegál néven. Csak Kollár-Klemencz László maradt, aki új zenészekkel tovább folytatta projektjét elhagyva a „tánczenekar” szót, csupán Kistehén névvel. A tapasztalt és ismert muzsikusok – Vajdovich Árpád (basszusgitár), Bujdosó János (gitár), Hárságyi Péter (dob) és Schvéger Zoltán (dob) – mellett Kollár-Klemencz László fia, Gergő (billentyűs hangszerek) is csatlakozott a zenekarhoz. Az új tagok érkezésével a Kistehén hangzása is megváltozott, a korábban a zenekar védjegyének tekinthető folk-rockot, világzenei irányvonalat felváltotta egy sokkal keményebb, rockosabb megszólalás. Az új formáció 2010 tavaszán debütált a Picsába az űrhajókkal című lemezen.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN