Neo

Neo

electronic new wave
Tagok:
Milkovics Mátyás
Hodosi Enikő
Kőváry Péter
Alakulás éve:
1998.
Kiadó:
Neoworld Records
15
0
Neo
Hangmás
Hangmás
The Carbonfools
Isten Háta Mögött
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Balaton Sound
Zamárdi, Heineken Nagyszínpad
július 11. 19:30
napijegy: 15000 Ft
Rocktár
Kiskunfélegyháza, Kossuth Lajos út 35.
május 11. 21:00
1.200 Ft
Veszprémi Egyetemi Napok 2012
Veszprém, Wartha Vince utca 1.
április 27. 21:30
2.500 - 10.000 Ft
Roxxy Music Café
Tatabánya, Győri út 1/A
április 7. 22:30
1.000, 1.200 Ft
A38 Hajó
Budapest, Budai alsó rakpart, Petőfi híd budai hídfőjénél
március 14. 20:00
1.000 Ft
Az elektronikus zene folyamatosan frissülő és megújuló hangzásvilágát képviselő Neo megalakulása óta kiadott négy stúdióalbumot, tizenegy kislemezt és rengeteg remixet, amelyek egy része szerte Európában megjelent. A Neo az évek során több elismerésben is részesült, megnyerte a MAHASZ „Év legjobb videoklipje” díját, valamint az „Év legjobb filmzenéje” díját is. Stílusuk különféle zenei irányzatok egyedülálló keveréke, amelyben fontos szerepet tölt be a new wave, az elektropop és az indie.

A Neo Milkovics Mátyás és Moldvai Márk duójaként indult 1998-ban. Márk és Mátyás már a kilencvenes évek közepén együtt dolgoztak a Populär együttes zenészeiként, ahol a Depeche Mode és a Kraftwerk féle szintipop vonalat képviselték. Első ismertebb daluk a „The Pink Phanter Theme” volt, mely több mint 20 országban jelent meg. Bemutatkozó albumuk, az Eklektogram 1999 közepén került kiadásra. A korongon már közreműködött a Heaven Street Seven énekese, Szűcs Krisztián, aki később állandó énekesükké és szövegírójukká vált. Az Eklektogrammot több díjra is jelölték, a lemezt 2000-ben módosított tartalommal Dél-Koreában is kiadták. Az album egyik legismertebb dala a „Ranbo 13” volt, melyből klip is készült. Az életre kelt Lenin-szobrok és az amerikai rajzfilm-, valamint akcióhősök harcát ábrázoló videó a MAHASZ „Év legjobb videoklipje” díját és a los angelesi Clip-Festival második helyezését is elnyerte.

A 2002 nyarán megjelent „Diskhead” című kislemez már a második stúdióalbumot harangozta be. Az év végén kiadott Lo-Tech Man, Hi-Tech World című albumon Szűcs Krisztián az állandó vendégénekes státuszból teljes értékű szerző és előadó tagja lett a zenekarnak. Az együttműködés azonban nem bizonyult túl hosszú életűnek, Krisztián a 2003-as Sziget koncert után véglegesen kilépett az együttesből. Ekkoriban kérték fel a zenekart a Kontroll című film filmzenéjének megkomponálásra. A következő hónapok a filmzenefelvétel jegyében teltek, amihez az akkor már fél éve a zenekarral koncertező Ábrahám Zsolt gitáros mellett két új énekes, Kőváry Péter és Hodosi Enikő is közreműködött. A filmzene több európai országban is megjelent, a Kontroll pedig az év egyik legsikeresebb magyar filmjévé vált, ez a siker pedig széles körben ismertté tette a zenekar nevét is. A Neo pont ebben időszakban érkezett komoly fordulóponthoz, hiszen az új tagok érkezése mellett kivált az egyik alapító, Moldvai Márk, aki zenei producerként folytatta tovább munkáját. A zenekar hangzása is megváltozott, jóval elevenebb, lazább, organikusabb és rockosabb lett, mint korábban, amiben nem kis szerepe volt annak, hogy az új tagok a brit színtér ihlette rockzenekarokból érkeztek.

2006 szeptemberében jelent meg a Neo harmadik nagylemeze, a Maps For A Voyage. Az albumot eredetileg 2004 végére tervezték, de a megjelenés csúszott, így a számok nagy részét már ismerhette a rajongótábor a koncertekről. A profi hangzás slágeres dalokkal párosult, a gitárosként is közreműködő két énekes jól kiegészítette egymást az albumon és a produkció élőben is hatásos volt. Időközben Ábrahám Zsolt is elhagyta a zenekart és csatlakozott a Heaven Street Seven-hez.

2010 júliusában a zenekar a Six Pixels című EP-vel jelentkezett, melyen - ahogy a cím is jelzi - hat új szerzemény kapott helyet. A legemlékezetesebb darab a kislemezen a nyitó „Serial Killer”, melyhez videoklip is készült.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN