Quimby

Quimby

alternative rock
Tagok:
Kiss Tibor
Balanyi Szilárd
Gerdesits Ferenc
Kárpáti József
Mikuli Ferenc
Varga Livius
Alakulás éve:
1991.
Kiadó:
Tom-Tom Records
54
1
Hollywoodoo
Isten Háta Mögött
Hiperkarma
Intim Torna Illegál
Quimby
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Balaton Sound
Zamárdi, OTP Bank Színpad
július 14. 21:00
napijegy: 15000 Ft
XX. Kék Madár Fesztivál
Kalocsa, Szent István utca 24.
június 1. 22:00
2.200 Ft
Pannónia Fesztivál
Szántód, Szántódpuszta Kulturális Központ
május 26. 21:00
3.900, 5.900, 6.900 Ft
Szeged Napja
Szeged, Dóm tér
május 25. 21:00
ingyenes
Pecsa Music Hall
Budapest, Zichy Mihály út 14.
április 28. 21:00
3.500, 3.900 Ft
A közel két évtizedes múltra visszatekintő Quimby a hazai zenei porond egyik legfontosabb zenekara, a legnagyobb hazai fesztiválok állandó nagyszínpados fellépője. Epikus, sanzonos hangvételű dalok, expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegvilág jellemzi, melyet helyenként népi elemekkel fűszereznek.

A Quimby története a dunaújvárosi Münnich Ferenc Gimnáziumban - a mai Széchenyi István Gimnáziumban - kezdődött, a Kiss testvérek (Tibor és Endre) Október néven feldolgozásokat játszó zenekart alapítottak, az érettségi után azonban a tagok szétszéledtek, majd 1991-ben újra egymásra találtak és megalakult az együttes. Eleinte különböző nevei voltak, mint például a Cry Baby. A Quimby nevet először a Tilos az Á-ban használták és ez végül is rajtuk ragadt.

Számos kocsmakoncert és tagcsere után 1993-ban állt össze a hatos: Kiss Tibor - ének, gitár, Kiss Endre - gitár, Varga Livius - ütőhangszerek, vokál, Molnár Tamás - szaxofon, Mikuli Ferenc - basszusgitár, Medve Ákos - dob. Még ebben az évben rögzítették és jelentették meg első anyagukat Sip Of Story, azaz, Egy korty történet címen, kazettán, mely kizárólag csak angol nyelvű felvételeket tartalmazott.

A Sip Of Story megjelenése után egy évvel a zenekarban tagcsere történt: Kiss Endre távozott, a helyére azonban nem egy új gitáros, hanem egy fiatal, balatonfüredi születésű billentyűs, Balanyi Szilárd került. A zenekar 1995-ben ebben az új felállásban (a legendás Főnix stúdióban) rögzítette új albumát, a Jerrycan Dance című lemezt, mely a Sip of Story-val ellentétben már CD-n, viszont magánkiadásban jelent meg.

1995 őszén az együttes két tagja, Kiss Tibor és Varga Livius kiutazott New York-ba, majd 3 hónap távollét után, hazaérkezésüket követően a zenekar úgy döntött, hogy a továbbiakban magyar nyelvű dalokat fognak írni. 1996 nyarán készült el a Quimby új lemezanyaga, a Majom-tangó, mely túlnyomórészt magyar nyelvű számokat, mellettük pedig 3 angol nyelvű dalt tartalmazott, ráadásul nem csak nyelvileg volt vegyes, hanem stílusában is enyhén eklektikus: a megszokott sanzonos-epikus világ mellet népzenék, főként a roma- és a latinos-folkmuzsika, a reggae és a pszichedélia hatása figyelhető meg. A Majom-tangó a Quimby életének új kezdetét jelentette, amely már közvetlen előzménye volt a zenekar mai kiforrott saját hangjának. A magyar nyelvű dalok tették a Quimby-t igazán ismertté, és ekkor vált az immár Gerdesits Ferenc dobossal felálló együttes megkerülhetetlenné.

Az 1997-ben megjelent Diligramm már meghozta a szakmai elismerést is az együttesnek, 1998 tavaszán az év albumává választották. A Diligramm sikere után az 1999-be megjelenő Ékszerelmére című anyagot már komoly várakozás előzte meg. Az album be is váltotta a várakozásokat és a Quimby addigi legnagyobb közönségsikere lett. A megjelenés után a zenekar megvált Molnár Tamás szaxofonostól, megüresedett helyére pedig az egykori Andersen együttesben muzsikáló Kárpáti József trombitás/billentyűs érkezett. A zenekar már ebben a felállásban lépett fel 2000. augusztus 9-én a Sziget Fesztivál nagyszínpadán.

2001 tavaszán rendhagyó hanganyaggal jelentkeztek. Megjelent a Morzsák és szilánkok című új album mely egyaránt tartalmazott remixeket - melyeket nem a hazai szcéna már tuti befutói, hanem tehetséges és kreatív fiatal remixelők készítették - valamint régebbi dalok koncertfelvételeit és kísérletező, "másfajta" verzióit, ahogy Kiss Tibor énekes-gitáros fogalmazott, egyfajta „folyamatjelleggel” és „filmszerűen”. A zenekar beszédes címmel ellátott 2002-es Káosz Amigos című albuma sem okozott csalódást. A lemez egy zaklatott, zűrös és ki-befordított világ vibráló, érzékeny, dinamikus, tragikus és humoros, sokszor tragikomikus zenei és szöveges lenyomata.

A Quimby egy hosszabb szünet után, 2005-ben tért vissza Kilégzés című munkájukkal. A Kilégzés újabb fordulópontot jelentett, a lemez címéhez hűen a zenekar addigi legnyitottabb, legpozitívabb és legváltozatosabb anyaga volt.

A Kilégzés után az együttes úgy döntött, hogy nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy új számokkal telepakolt nagylemezt készítsen, hanem helyette rövidebb, maxi CD-ket adnak ki, rajtuk négy-öt, újonnan született dallal. Ennek a koncepciónak megfelelően jelent meg a Family Tugedör című válogatásalbumot követően 2009-ben két maxi CD-jük, az Ajjajjaj és a Lármagyűjtögető.
Eddig 3 komment érkezett.
Okt. 16-án tuti,h megyünk a koncertre!Szeressük nagyon a Quimbyt!
Mammut
2010. szeptember 29. 19:14
Holnap irány az Artemovszk!!
fanthomas
2010. szeptember 29. 21:46
Sziasztok! Koncertjegyet vennék a december 30-i Quimbyre a MÜPÁban!! 2db kellene, aki tud valakit, aki el akarja adni kérem szóljon! E-mail: nightmarebeforedream@gmail.com Üdv, Andi
lilagomba
2010. december 9. 16:17
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN