Quimby

Quimby

alternative rock
Tagok:
Kiss Tibor
Balanyi Szilárd
Gerdesits Ferenc
Kárpáti József
Mikuli Ferenc
Varga Livius
Alakulás éve:
1991.
Kiadó:
Tom-Tom Records
54
1
Pál Utcai Fiúk
Quimby
Isten Háta Mögött
Szabó Balázs Bandája
Óriás
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Balaton Sound
Zamárdi, OTP Bank Színpad
július 14. 21:00
napijegy: 15000 Ft
XX. Kék Madár Fesztivál
Kalocsa, Szent István utca 24.
június 1. 22:00
2.200 Ft
Pannónia Fesztivál
Szántód, Szántódpuszta Kulturális Központ
május 26. 21:00
3.900, 5.900, 6.900 Ft
Szeged Napja
Szeged, Dóm tér
május 25. 21:00
ingyenes
Pecsa Music Hall
Budapest, Zichy Mihály út 14.
április 28. 21:00
3.500, 3.900 Ft
A közel két évtizedes múltra visszatekintő Quimby a hazai zenei porond egyik legfontosabb zenekara, a legnagyobb hazai fesztiválok állandó nagyszínpados fellépője. Epikus, sanzonos hangvételű dalok, expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegvilág jellemzi, melyet helyenként népi elemekkel fűszereznek.

A Quimby története a dunaújvárosi Münnich Ferenc Gimnáziumban - a mai Széchenyi István Gimnáziumban - kezdődött, a Kiss testvérek (Tibor és Endre) Október néven feldolgozásokat játszó zenekart alapítottak, az érettségi után azonban a tagok szétszéledtek, majd 1991-ben újra egymásra találtak és megalakult az együttes. Eleinte különböző nevei voltak, mint például a Cry Baby. A Quimby nevet először a Tilos az Á-ban használták és ez végül is rajtuk ragadt.

Számos kocsmakoncert és tagcsere után 1993-ban állt össze a hatos: Kiss Tibor - ének, gitár, Kiss Endre - gitár, Varga Livius - ütőhangszerek, vokál, Molnár Tamás - szaxofon, Mikuli Ferenc - basszusgitár, Medve Ákos - dob. Még ebben az évben rögzítették és jelentették meg első anyagukat Sip Of Story, azaz, Egy korty történet címen, kazettán, mely kizárólag csak angol nyelvű felvételeket tartalmazott.

A Sip Of Story megjelenése után egy évvel a zenekarban tagcsere történt: Kiss Endre távozott, a helyére azonban nem egy új gitáros, hanem egy fiatal, balatonfüredi születésű billentyűs, Balanyi Szilárd került. A zenekar 1995-ben ebben az új felállásban (a legendás Főnix stúdióban) rögzítette új albumát, a Jerrycan Dance című lemezt, mely a Sip of Story-val ellentétben már CD-n, viszont magánkiadásban jelent meg.

1995 őszén az együttes két tagja, Kiss Tibor és Varga Livius kiutazott New York-ba, majd 3 hónap távollét után, hazaérkezésüket követően a zenekar úgy döntött, hogy a továbbiakban magyar nyelvű dalokat fognak írni. 1996 nyarán készült el a Quimby új lemezanyaga, a Majom-tangó, mely túlnyomórészt magyar nyelvű számokat, mellettük pedig 3 angol nyelvű dalt tartalmazott, ráadásul nem csak nyelvileg volt vegyes, hanem stílusában is enyhén eklektikus: a megszokott sanzonos-epikus világ mellet népzenék, főként a roma- és a latinos-folkmuzsika, a reggae és a pszichedélia hatása figyelhető meg. A Majom-tangó a Quimby életének új kezdetét jelentette, amely már közvetlen előzménye volt a zenekar mai kiforrott saját hangjának. A magyar nyelvű dalok tették a Quimby-t igazán ismertté, és ekkor vált az immár Gerdesits Ferenc dobossal felálló együttes megkerülhetetlenné.

Az 1997-ben megjelent Diligramm már meghozta a szakmai elismerést is az együttesnek, 1998 tavaszán az év albumává választották. A Diligramm sikere után az 1999-be megjelenő Ékszerelmére című anyagot már komoly várakozás előzte meg. Az album be is váltotta a várakozásokat és a Quimby addigi legnagyobb közönségsikere lett. A megjelenés után a zenekar megvált Molnár Tamás szaxofonostól, megüresedett helyére pedig az egykori Andersen együttesben muzsikáló Kárpáti József trombitás/billentyűs érkezett. A zenekar már ebben a felállásban lépett fel 2000. augusztus 9-én a Sziget Fesztivál nagyszínpadán.

2001 tavaszán rendhagyó hanganyaggal jelentkeztek. Megjelent a Morzsák és szilánkok című új album mely egyaránt tartalmazott remixeket - melyeket nem a hazai szcéna már tuti befutói, hanem tehetséges és kreatív fiatal remixelők készítették - valamint régebbi dalok koncertfelvételeit és kísérletező, "másfajta" verzióit, ahogy Kiss Tibor énekes-gitáros fogalmazott, egyfajta „folyamatjelleggel” és „filmszerűen”. A zenekar beszédes címmel ellátott 2002-es Káosz Amigos című albuma sem okozott csalódást. A lemez egy zaklatott, zűrös és ki-befordított világ vibráló, érzékeny, dinamikus, tragikus és humoros, sokszor tragikomikus zenei és szöveges lenyomata.

A Quimby egy hosszabb szünet után, 2005-ben tért vissza Kilégzés című munkájukkal. A Kilégzés újabb fordulópontot jelentett, a lemez címéhez hűen a zenekar addigi legnyitottabb, legpozitívabb és legváltozatosabb anyaga volt.

A Kilégzés után az együttes úgy döntött, hogy nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy új számokkal telepakolt nagylemezt készítsen, hanem helyette rövidebb, maxi CD-ket adnak ki, rajtuk négy-öt, újonnan született dallal. Ennek a koncepciónak megfelelően jelent meg a Family Tugedör című válogatásalbumot követően 2009-ben két maxi CD-jük, az Ajjajjaj és a Lármagyűjtögető.
Eddig 3 komment érkezett.
Okt. 16-án tuti,h megyünk a koncertre!Szeressük nagyon a Quimbyt!
Mammut
2010. szeptember 29. 19:14
Holnap irány az Artemovszk!!
fanthomas
2010. szeptember 29. 21:46
Sziasztok! Koncertjegyet vennék a december 30-i Quimbyre a MÜPÁban!! 2db kellene, aki tud valakit, aki el akarja adni kérem szóljon! E-mail: nightmarebeforedream@gmail.com Üdv, Andi
lilagomba
2010. december 9. 16:17
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN