Rutkai Bori és a Specko Jedno

Rutkai Bori és a Specko Jedno

alternative
Tagok:
Rutkai Bori
Szesztay Dávid
Szerető Dániel
Németh Csaba
Mizsei Zoltán
Dudás Zsombor
Alakulás éve:
2003.
Kiadó:
Narrator Records
2
0
Péterfy Bori & Love Band
Frenk
Maszkura és a ...
Rutkai Bori és a ...
Bëlga ...
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Kobuci Kert
Budapest, III. kerület, Óbuda, Fő tér 1.
május 24. 20:00
800 Ft
Jedermann Kávézó
Budapest, Ráday utca 58.
április 26. 21:00
ingyenes
Gödör Klub
Budapest, Erzsébet tér
december 31. 21:00
3.000, 4.000 Ft
A38 Hajó
Budapest, Budai alsó rakpart, Petőfi híd budai hídfőjénél
december 10. 19:30
1.000, 1.500 Ft
Instant
Budapest, Nagymező utca 38.
november 21. 22:00
ingyenes
A Specko Jedno egy 2003-ban alakult, stílusában az orosz, latin és urbánfolklór muzsikából merítkező zenekar, melynek vezetője és énekese Rutkai Bori. A zenekar további tagjai Szesztay Dávid (gitár), Szerető Dániel (basszusgitár), Németh Csaba (ütőhangszerek), Mizsei Zoltán (billentyűk), Dudás Zsombor (dobok). Az elnevezés a szlovák „sedcko jedno”, vagyis „mindegy” kifejezés és az angol „special one”, vagyis „speciálisan egy” kifejezés összeillesztése.

Rutkai Bori első ízben az Iparművészeti Egyetem hallgatójaként alapított saját bandát Karajoké néven, a diploma megszerzése után pedig szólóénekesként (presszózongorista-kísérettel) kezdett koncerteket adni. 2001 novemberében „Pionír piknik” címmel zenés performanszot rendezett a Millenárison, melyhez harmonikást keresett, így találkozott Darvas Kristóffal. Bujdosó János az „Ifjúság megnyugtat” című film kapcsán került a zenekarhoz, ahol az egyik főszerepet Rutkai Bori játszotta, a film zenéjét pedig Bujdosó János szerezte. Az első koncertre 2002 májusában került sor, ekkor még Special Gizda néven.

2002-ben havi rendszerességgel adtak performatikus jellegű előadásokat a Városi Színházban. Emellett zenei klubokban, kiállítás-megnyitókon, irodalmi rendezvényeken is szerepeltek, és a sok koncert eredményeképp erős rajongótáborra tettek szert nemcsak Budapesten, de Pécsen is. A zenekar repertoárja akkoriban még főleg orosz és latin zenei forrásokra épült. A dalok hangzásvilágát a Bujdosó–Darvas páros romantikus, melankolikus játékstílusa határozta meg. Bori autodidakta énekesnőként technikai hiányosságait kreativitással, zenei stílusok ötvözésével, erős színpadi jelenléttel, valamint tánccal kompenzálta. A dalszövegek nagyrészt Bori képzőművészeti munkáira épültek, zenei közegük pedig eltérő műfajok keveredéséből alakult ki (verbunkos, punk, tangó, zsoltár, jazz, diszkó, metál). A kísérletezések egy folyamatosan változó, intenzív, szórakoztató és egyéni költészettel áttüzesített repertoárt hoztak létre.

2003 telén feloszlott a zenekar, de később Specko Jedno néven újjáalakult. Bujdosó János helyére Vozár János cajonista érkezett. A folyamatos klubkoncertezés mellett játszottak Amszterdamban, a magyar évad keretén belül egy irodalmi est társprodukciójaként.

2004-ben vendégművészek közreműködésével elkészítették a Specko Jedno dalaira épülő „A Szerelem kísérő tünetei” című hangjátékot, melyet a Kossuth Rádió is sugárzott. A 2006-ban megjelent azonos című album ennek a hanganyagnak az átdolgozott változata. A lemez megjelenésének évében csatlakozott a zenekarhoz Dudás Zsombor dobos és Szerető Dániel basszusgitáros is.

Rutkai Borit a Budapest Bár zenekar egyik szólistájaként is láthatja a közönség, mindezek mellett pedig festészeti, grafikai munkáival több egyéni és csoportos kiállításon is részt vett, gyermekkönyveket illusztrált. A Specko Jedno a Kossuth Rádió felkérésére elkészítette a Vacka Rádió gyerekműsor, hangjáték kísérőzenéjét, melyet CD-n is kiadtak. Röviddel a megjelenés után a Vacka-lemez előkelő helyen szerepelt a MAHASZ eladási listáján, és néhány hónap leforgása alatt el is fogyott a boltokból az első kiadás.

A Specko Jedno 2009-ben új koronggal jelentkezett. A Whatevergreens (azaz Édesmindegy Szerenádok) című lemez a zenekar nevére utal. A Specko Jedno a „sedcko jedno” szlovák kifejezésből ered, melynek jelentése mindegy. A whatever (mindegy) és az evergeens (örökzöldek) találkozásából született az új album elnevezése, mely azt a fanyar, édes-bús hangulatot hivatott tükrözni, ami a Specko Jedno sajátja. Az album repertoárja új, illetve régi, újragondolt, újraértelmezett, eddig még nem publikált régebbi számokból áll. A lemezen és az azt bemutató koncerten a zenekar bővített ritmus- és fúvósszekcióval, vokalistákkal egészült ki. A koncert vetített illusztrációit Bori festményiből készült etűdök, animációk alkották, a látványért pedig a Kiégő Izzók vizuális csapat felelt.

2010 tavaszán három taggal bővült zenekar, akik játékukkal tovább színesítették a Specko Jedno zenei világát. Csatlakozott Mizsei Zoltán, Szesztay Dávid és Németh Csaba.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN