Tankcsapda

Tankcsapda

punk rock
Tagok:
Lukács László
Sidlovics Gábor
Fejes Tamás
Alakulás éve:
1989.
Kiadó:
Alexandra Records
8
0
Turbo
Amber Smith
Magna Cum Laude
EZ Basic
Kowalsky meg a Vega
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
VilágVeleje Nyár 2012
Budapest, Orczy Park
június 16. 22:00
2.900, 3.500, 4.900 Ft
Csabai Sörfesztivál
Békéscsaba, Gyulai út
június 9. 21:30
1.000 Ft
Harley-Davidson Open Road Fest
Alsóörs, Camping utca
június 7. 22:00
2.000 - 16.500 Ft
Pannónia Fesztivál
Szántód, Szántódpuszta Kulturális Központ
május 24. 22:30
3.900, 5.900, 6.900 Ft
DUDIK 2012
Dunaújváros, Alsó Dunapart
május 18. 22:00
2.500 - 5.500 Ft
A több mint két évtizedes múltra visszatekintő Tankcsapda napjaink egyik legsikeresebb és legnépszerűbb magyar rockzenekara. Az együttest 1989 februárjában alapította Lukács László (ének, gitár), Tóth Laboncz Attila (basszusgitár) és Buzsik György (dobok). A kezdeti szárnypróbálgatásokat követően 1989 októberében, Debrecenben adták első koncertjüket Tankcsapda néven az Auróra előzenekaraként. 1989 decemberére elkészítették első, Baj Van!! című nyolcszámos demójukat, melyet csupán három óra alatt rögzítettek. A korlátozott példányszámban megjelent kazettára még punk stílusú dalok kerültek fel, a dalok középpontjában pedig az alkohol, a kábítószer, az anarchia és a prostitúció állt. Néhány szám felbukkant későbbi Tankcsapda-kiadványokon is: a címadó „Baj van!!”, illetve a „Félre a tréfát!” például a következő sorlemezen, az 1990-es Punk & Roll anyagon. A felvételeket 1993-ban újra kiadták további két dallal kiegészítve (a „Tetoválj ki!” és a „Terrorista vagyok” került fel a kazettára). 2001-ben a Tankcsapda akkori felállása újra felvette a teljes anyagot és CD-n is megjelentette.

Az 1990-es év folyamatos turnézással telt a Tankcsapda tagjai számára, a hazai koncertek mellett felléptek külföldön, de sikerrel szerepeltek a Petőfi Csarnok színpadán is. Az állandó koncertezés mellett időt szakítottak első stúdiólemezük elkészítésére. A dallamos punkot hard rock elemekkel vegyítő Punk & Roll 1990 nyarán látott napvilágot. 1992-ben jelent meg az országos ismertséget meghozó Legjobb méreg című lemez, amire már változatosabb és rockosabb, az AC/DC és Motörhead stílusával rokonítható szerzemények kerültek fel. Az albumon közreműködött a Replika együttesből ismert Csató Péter, mellette néhány dalban már a későbbi gitárost, Cseresznyét is lehetett hallani szólózni. 1994-ben a két lemezt ismét kiadták, ezúttal egy kazetta 'A' illetve 'B' oldalára kimásolva. A CD változatra a Punk & Roll lemezen szereplő „U. S.”, valamint a „Félre a tréfát (akusztikus hangulat verzió)” című dalok már nem fértek fel, így ezek csak a kazettán hallhatók.

1993 januárjában kilépett a zenekarból Tóth Laboncz Attila. A basszusgitáros posztját ezután Lukács László vette át, a gitárosi pozícióba pedig a korábban az együttesnél roadként dolgozó, a Legjobb méreg című lemezen több számban szólózó Molnár „Cseresznye” Levente érkezett. A folyamatos koncertezéssel töltött évek egyre nagyobb rajongótábort vonzottak a Tankcsapda köré. Hamarosan olyan nevekkel léphetett egy színpadra az együttes, mint a Moby Dick vagy a Sex Action. 1993 augusztusában zajos sikert arattak a Sex Action előzenekaraként a Zánkai Poppiacon, itt figyelt fel rájuk későbbi kiadójuk, Rózsa István. 1994 márciusában került a boltok polcaira harmadik kiadványuk, a Jönnek a férgek. Az első CD formátumban is megjelent Tankcsapda-album már tartalmazott több kifejezetten heavy-metal stílusú dalt, a keményebb hangvétel pedig a dalszövegekre is hatással volt. A lemez két dalához („Hiába szóltam” és a „Kapd be a horgot!”) is forgattak videoklipet. Az együttes nagy elismerésként élte meg, hogy a Motörhead előtt játszhatott 1994 júniusában a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. A Tankcsapda ez év augusztusában tarthatta első igazán nagy koncertjét a Sziget Fesztivál keretein belül, ami szintén fontos mérföldkő volt a zenekar életében.

1995 tavaszán – egy kisebb külföldi turnét követően – a Kispál és a Borz, a Pál Utcai Fiúk és a Nyers zenekarok társaságában útjára indították a Hazudós zenekarok versenye című koncertsorozatot. Az ősz folyamán jelent meg negyedik, a korábbi Tankcsapda-anyagok eklektikus stílusát továbbvivő stúdiólemezük Az ember tervez címmel. Az albumhoz kapcsolódó koncertturné utolsó állomásaként a Petőfi Csarnokban léptek fel, ami – az év végi debreceni nagykoncertekhez hasonlóan – hagyománnyá vált a csapat számára. 1996-ban egy koncertalbummal jelentkezett a Tankcsapda, mely az Eleven címet kapta. A korongot három fellépés felvételeiből állították össze és záró darabként egy új dal, az „Úgy szeress!” volt hallható rajta. 1996 novemberében Lukács László ejtőernyős balesetet szenvedett, kórházi ellátásra szorult, de felépült sérüléséből. Ebben a hónapban jelent meg a zenekar egyetlen idegen nyelvű lemeze, a …’Cause for Sale című hatszámos EP, valamint a Tankcsapda addigi történetét bemutató dokumentumfilm. 1997-ben újabb külföldi klubturnéra indultak, hazai fellépéseiket viszont le kellet mondaniuk miután Buzsik György egy áprilisi, kecskeméti koncert előtt lezuhant a színpadról. 1997 szeptemberében jelent meg a zenekar életművének legvitatottabb alkotása, a Connektor :567 című nagylemez. A korábbi Tankcsapda-hangzástól elrugaszkodó hanganyag egyértelműen csalódást jelentett a rajongók számára. A megjelenést követően a banda bejelentette, hogy megválik Buzsik Görgy dobostól. Helyét a korábban az Unfit Ass. nevű zenekarban doboló Elek Ottó vette át.

Az 1999-es Ha zajt akartok! az előző nagylemez merész, kísérletezős megközelítésével szemben visszatért a megszokott Tankcsapda-hangzáshoz. A húzós punk-rock szerzeményekkel megpakolt korong már a Sony Music kiadó gondozásában látott napvilágot. 1999 végén a banda tizedik születésnapjának alkalmából újra összeállt az eredeti felállás egy hajdúszoboszlói koncert erejéig. A 10 éves jubileumhoz kapcsolódóan 1999 novemberében megjelent a Tankcsapda első válogatáslemeze is Tankológia címmel, melyen rajongóknak szánt, korábban ki nem adott felvételek kaptak helyet. A ritkaságok, koncert- és demófelvételek mellett az albumon debütált a Tankcsapda egyik legnagyobb slágere, a „Mennyország Tourist”. Az év végén az együttes megvált Kémeri Péter menedzsertől és Elek Ottó dobostól, a következő évtől Fejes Tamás foglalt helyet a dobok mögött. 2000 novemberében jöttek ki az Ez az a ház című kislemezzel, ami a 2001 februárjában kiadott Agyarország beharangozója is volt egyben. A MAHASZ által az „Év hazai modern rock albumának” választott Agyarország már a megjelenése évében aranylemez lett. A Tankcsapda érezhetően korai albumai, elsősorban az 1992-es Legjobb méreg daltípusaihoz kanyarodott vissza ezen az egyórás anyagon, leegyszerűsítette szövegi és zenei megoldásait. A következő sorlemezt is egy maxi, a két-két stúdió- és koncertfelvételt tartalmazó Szextárgy vezette fel 2003 márciusában. Májusban jelent meg a Tankcsapda 2001-es turnéját megörökítő Itt vannak a tankok! című koncertfilm VHS-en és DVD-n. A Törös Imre és Nagy Tibor által jegyzett film a koncertfelvételek mellett betekintést engedett a kulisszák mögé is.

2003 szeptemberében került a boltok polcaira a kilencedik sorlemez Élni vagy égni címmel és csupán két hónap leforgása alatt elérte az aranylemez minősítést. Az albumot ugyanaz a korai, leegyszerűsített, punk-rockos hangzáshoz visszatérő attitűd jellemezte, mint az előző korongot. 2004-ben a MAHASZ ismét a Tankcsapdának ítélte az „Év hazai rock albumának” járó Fonogram-díjat, a következő évben pedig az album egyetlen akusztikus balladáját, a rádióslágerré érő „Örökké tart” című szerzeményt választotta az „Év hazai dalának”. 2004-ben Lukács László kapta az „Év legjobb hazai dalszövegírójának” járó eMeRTon-díjat, a Magyar Rádió könnyűzenei elismerését. 2004 volt a Tankcsapda fennállásának 15 éves jubileuma is, ez alkalomból pedig megjelent második, duplalemezes válogatásalbumuk A legjobb mérgek címmel. A zenekar a hanganyag megjelenésével egyidőben egy azonos című videoklip-gyűjteménnyel, valamint a „TANKönyv” című biográfiával is megörvendeztette rajongóit. Az évet addigi legnagyobb szabású koncertjükkel zárták a debreceni Főnix Csarnokban, amin több mint tízezren vettek részt (a koncert 2005-ben jelent meg Élő Főnix címmel CD+DVD kiadásban).

A Tankcsapda 2006 áprilisában jelentkezett újabb nagylemezzel, a nagyszabású országos koncertturnéval beharangozott Mindenki vár valamit című stúdióanyaggal. A CLS Records gondozásában megjelent album kiadásának évében platinalemez lett. A lemez mellé bónuszként egy újabb koncertfilmmel is szolgáltak, a DVD a 2005. május 28-ai Petőfi Csarnokban tartott Tankcsapda-koncert videofelvételeit tartalmazta. A 14 hónaposra nyúló lemezbemutató turnét követően 2007 novemberében koncertlemezt adtak ki Elektromágnes címmel a Kisstadionban, a Petőfi Csarnokban és a Főnix Csarnokban rögzített fellépésekből. Az egyetlen stúdiófelvétel az albumon a kiadvány címét is adó „Elektromágnes” volt, melyhez polgárpukkasztó videoklipet készítettek idős pornószínészek főszereplésével. A Tankcsapda következő albumát is promóciós kislemezek vezették fel: a Valami Amerika 2-ben is elhangzó 2008-as Mire vagy kíváncsi? illetve a Pesti Est mellékleteként megjelenő 2009-es Köszönet, doktor. 2009. október 14-én, az együttes 20. születésnapján jelent meg a Minden jót című nagylemez az Alexandra Records gondozásában. 2010-ben a „Mindentől távol”, a következő évben az „Új nap vár” című dalokhoz forgattak videoklipet. Új nap vár címet viselte a Tankcsapda 2011-es országos koncertturnéja is, ami után távozott a gitáros Molnár „Cseresznye” Levente az együttestől. Helyére a korábban a Zanzibár és a Mafia zenekarokban gitározó Sidlovics „Sidi” Gábor került, akivel azonnal megkezdődtek az új Tankcsapda-album stúdiómunkálatai.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN