The Moog

The Moog

indie rock
Tagok:
Szabó Tamás
Bajor Ádám
Dorozsmai Gergő
Szabó Csaba
György Gergő
Alakulás éve:
2004.
Kiadó:
Tom-Tom Records
6
0
The Grenma
The Idoru
Kowalsky meg a Vega
EZ Basic
Road
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Akvárium Klub
Budapest, Erzsébet tér 14.
február 25. 21:00
1.500 Ft
Pécsi Est Café
Pécs, Rákóczi út 46.
február 4. 21:00
ingyenes
Expresszó Klubmozi és Kávézó
Veszprém, Brusznyai utca 2.
február 3. 22:00
1.000 Ft
Corvintető
Budapest, Blaha Lujza tér 1-2.
január 13. 21:00
? Ft
Dürer Kert
Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
november 20. 21:00
3.500, 4.500 Ft
Amikor a The Moog 2004-ben megalakult, a tagok valószínűleg nem sejtették, hogy néhány év leforgása alatt olyan eredményeket érnek majd el, amiről magyar zenekar eddig legfeljebb csak álmodhatott. Bemutatkozó anyaguk kiadását egy amerikai lemezkiadó, a MuSick Recordings vállalta magára, az album megjelenését követően amerikai turnéra indultak, együtt dolgozhattak neves producerekkel és kliprendezőkkel, valamint számaik felkerültek a tengerentúli rádiók legtöbbet játszott dalai közé is.

A nevét egy barcelonai klubtól kölcsönző Moog gimnáziumi formációként indult, kezdetben trióként: Szabó Tamás - Tonyo (ének, billentyűs hangszerek), Bajor Ádám (gitár) és Dorozsmai Gergő (dob) alapították a zenekart. Hozzájuk csatlakozott Szabó Csaba basszusgitáros egy szigetes koncert alatti beszélgetést követően. 2007 őszén György Gergő - Miguel, gitáros belépésével alakult ki a Moog mai felállása. A Moog stílusán sokféle zenei hatás tetten érhető, hiszen a Strokes és a Hives mellett - melyek rögvest érezhetőek - még David Bowie, a Ramones, a Nirvana, a Sonic Youth és a Smiths is említhető főbb inspirációs forrásként. Az együttes két eddigi lemezén hallhatóak is ezek a hatások, melyekből a Moog ügyesen kreál valami sajátot, ami jól ötvözi a punk, a goth, az indie, a garage és a popzene elemeit. Bár a dalszövegek - elsősorban a zenekart ért hatásoknak köszönhetően - angolul íródnak, mégis felfedezhető egyfajta kelet-európai sötét „íz” a Moog zenéjében.

A Moog bemutatkozó anyaga Sold For Tomorrow címmel 2007 tavaszán jelent meg. Ezt Budapesten rögzítette a zenekar, de a keverési munkálatok már Seattle-ben zajlottak, a veterán Jack Endino közreműködésével. Az album két dalához is készült klip, az „I Like You” és az „Everybody Wants” is nagy kedvence volt mind a magyar zenei csatornáknak, mind a rádióknak, sőt az amerikai MTV egyetemistáknak készített mtvU elnevezésű csatornáján és az ottani egyetemi rádiókban is sokszor játszották őket. A Sold For Tomorrow további dalai is előfordultak filmben, reklámban, sőt még videojátékban is.

A 2009 májusában napvilágot látott a második Moog album, mely elődjéhez hasonlóan hazánkon kívül több országban (USA, Japán, Németország) is megjelent. A Razzmatazz Orfeum stúdiómunkálatai már teljes egészében Seattle-ben zajlottak annak a Geoff Ott-nak az irányításával, aki korábban már dolgozott a Pearl Jam-mel vagy a Queens Of The Stone Age-el is. A korong az első albumhoz képest feszesebb, ötletesebb és változatosabb lett, köszönhetően a sodró gitártémáknak és erőteljesebb szintetizátoros effekteknek.

A lemez első nagy sikere a „You Raised A Vampire” című szám volt, amely különösen sokat szerepelt az MR2 Petőfi Rádióban, de a dalhoz készült misztikus klip a magyar MTV-n is gyakran volt látható. Az második kislemezre kimásolt „When I See You” című dalhoz készült klip minden elődjét megelőzte az amerikai sikereket illetően, hiszen az ottani MTV2 és a nem rég indult csatorna, az MTV LOGO is többször játszotta alternatív zenei műsoraiban.

Bár a dalokat elsősorban Tonyo írja, a többiek is közreműködnek a dalszerzésben, hiszen Gergő, a dobos már az első albumon is jegyzett egy saját és egy közös dalt. A második nagylemezen szintén hallható egy Dorozsmai Gergő dal, a „Lost Day”, míg egy másik szerzemény, a „Self & Soul” ismét a Tonyoval közös munka eredménye. A koncertek nagy közönségkedvencét, a „Boys & TV” című számot pedig Miguel jegyzi, akinek ez az első Moog dala.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN