Turbo

Turbo

rock psychedelic
Tagok:
Tanka Balázs
Vigh Dávid
Szatmári György
Ruthner Gábor
Delov Jávor
Alakulás éve:
2005.
Kiadó:
MamaZone Records
6
0
Turbo
ColorStar
Magna Cum Laude
Hangmás
Bin-Jip
KÖZELGŐ KONCERTEK
Ez az előadó jelenleg nem rendelkezik közelgő koncertekkel.
KORÁBBI KONCERTEK
Pannónia Fesztivál
Szántód, Szántódpuszta Kulturális Központ
május 24. 20:30
3.900, 5.900, 6.900 Ft
Akvárium Klub
Budapest, Erzsébet tér 14.
május 4. 23:00
1.000, 1.300 Ft
Expresszó Klubmozi és Kávézó
Veszprém, Brusznyai utca 2.
április 14. 22:30
1.000 Ft
Dürer Kert
Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
január 20. 21:00
1.000, 1.200 Ft
Corvintető
Budapest, Blaha Lujza tér 1-2.
december 30. 21:00
? Ft
A Turbo zenekar története 2005 tavaszáig nyúlik vissza, amikor a fővárosi underground jelentős formációiban játszó zenészek – Vigh Dávid gitáros, Szatmári György (Dure) billentyűs-vokalista és Bardóczi Gábor dobos – közösen kezdtek próbálni. Vigh Dávid tizenkilenc évesen tűnt fel a Vágtázó Halottkémekben, később gitározott a Sonic Smell zenekarban, majd 2001-től 2009-ig a The Carbonfools csapatát erősítette. Dure szintén számos együttesben bizonyított (Boogie Knights, Go!) és több évnyi sikeres live-act műsor után csatlakozott a Turbohoz. A Warpigs zenekarból érkező Bardóczi Gábor szintén tapasztalt zenésznek számított és az közreműködésével került később az együtteshez a RémembeR egykori basszusgitárosa, Ruthner Gábor (Jero) és a korábbi FreshFabrik-énekes, Tanka Balázs. Mire összeállt az ötös, és jöttek az első koncertek Bardóczi Gábor mégis kiszállt, helyét a dobok mögött Delov Jávor vette át.

A Turbo első élő koncertjét a Sziget Fesztivál Pesti Est színpadán adta még 2005 nyarán. A bemutatkozó lemezhez vezető út azonban viszonylag hosszúra sikeredett, hiszen a debütáló anyag csak 2009 elején került a boltokba. A nagylemezt megelőző Boarman Sessions című ötszámos EP 2007 tavaszán jelent meg magánkiadásban. A kislemez felvételei Németországban zajlottak Thomas Geiger német producer irányításával. Az EP-n található „One More Time” című dalból videoklipet is forgattak, mely 2008 márciusára készült el. A „One More Time” a rádiókban és a TV-ben is hódított, sokáig az MR2 Petőfi Rádió lejátszási listájának élbolyában mozgott és a magyar MTV Top Selection és Rock Chart ranglistáin is előkelő helyezést ért el. A Turbo egyedüliként képviselte Magyarországot 2009 januárjában a groningeni EuroSonic Fesztiválon, az európai együttesek nemzetközi bemutatkozó fórumán, februárban pedig a Subscribe tíz éves születésnapi koncertjén lépett fel a Petőfi Csarnokban.

A Turbó első, címnélküli nagylemeze 2009 februárjában jelent meg a MamaZone Records gondozásában. A zenekar még 2008 nyarán fogott neki a stúdiózásnak Hidasi Barnabás hangmérnökkel, végül a korongra tizenkét új szerzemény került fel. Az album fogadtatása a kritikusok és a rajongók részéről is egyöntetűen pozitív volt. A dalokra egyrészt agyas progressive rock volt jellemző, melyet tovább fűszereztek grunge és főleg pszichedelikus elemekkel, elszállásokkal. Másrészről a lemezen voltak egyszerűbb, döngölősebb, dallamosabb hard rock megoldások is, amelyek leginkább a Thin Lizzy vagy az AC/DC stílusát idézték. A lemezbemutató koncertre az A38 Hajó „fedélzetén” került sor óriási sikerrel. 2010 februárjában a Turbo vihette haza az év hazai modern pop-rock albumáért járó Fonogram-díjat.

A 2009-es Sziget Fesztiválon a Turbo részt vett a „Zene a rasszizmus ellen” elnevezésű koncertsorozaton, valamint az eseményre érkező angol Love Music Hate Racism Allstars csapat is a zenekart kérte fel vendégzenésznek a hazai együttesek közül. Az egész éves koncertezés és a fesztiválok mellett 2009 végére elkészült a Turbo második videoklipje is a „Heavyweight Promises” című számhoz.
Eddig 0 komment érkezett.
KONCERTNAPTÁR
Az adatbázisunkban nem található koncert ezzel a dátummal.
KONCERTEK A KÖZELEDBEN